Οι περισσότερες κοινωνίες στον κόσμο κληρονομούν το επώνυμο του πατέρα, μια μέθοδος που γεννήθηκε στην Κίνα, πριν από 5.000, και πλέον, έτη. Στη χώρα αυτή υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα επώνυμα προέρχονται από οκτώ μεγάλες φατρίες της αρχαιότητας, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν απόγονοι των δύο θρυλικών αυτοκρατόρων Yan και Huangdi.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νοτιοκεντρικής Κίνας (CSU) διεξήγαγαν μια γενετική μελέτη σε 2.415 ανθρώπους που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα, στην οποία ανήκει πάνω από το 92% του σημερινού πληθυσμού της Κίνας και προσδιόρισε τρεις τύπους «ιχνών» στο χρωμόσωμα Υ, που ονομάζονται O3a1c, O3a2c1 και O3a2c1a.
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 40% των Κινέζων προέρχονται από τρεις «σούπερ προγόνους» που έζησαν κατά τη Νεολιθική περίοδο. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του γενετικού υλικού και των ονομάτων των ατόμων, το οποίο κατάφερε να αποδείξει τη σχέση με τους τρεις αυτοκράτορες, Yan, Huangdi και Chi You. Αν και στον τελευταίον πιστώνεται μικρότερος αριθμός απογόνων διότι έχασε τον πόλεμο εναντίον του Huangdi και οι κληρονόμοι του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.
Οι Yan και Huangdi αποτελούν μέρος της αρχαιότερης ιστορίας της Κίνας. Ένας Yan, γνωστός και ως Shennong («Ο Θείος Αγρότης» στα κινέζικα), θεωρείται ως αυτός που ανέπτυξε τη γεωργία, εφηύρε το άροτρο και προσδιόρισε τα θεραπευτικά και τα δηλητηριώδη φυτά, ορισμένα εκ των οποίων δημιούργησε προσωπικά ο ίδιος.
Από την άλλη πλευρά, ο αδελφός του ο Huangdi είναι γνωστός ως «Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας» και απεικονίζεται ως ένας αθάνατος δικαστής, ως ο Θεός του βουνού και του κέντρου της Γης. Επιπλέον, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν υπεύθυνος για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και για την αριθμητική.