Οσα ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας ανέφερε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και στα οποία δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή από τους παριστάμενους σε ειδική συνεδρίαση βουλευτές, καταδεικνύοντας κρίσιμες ανεπάρκειες στα αντανακλαστικά της εθνικής αντιπροσωπείας, ήρθαν να υπενθυμίζουν τόσο οι πρόσφατες επιθέσεις σε επίσημες ιστοσελίδες ελληνικών Αρχών, όσο και εκείνα που εμπεριέχονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε ήδη από την «Κ».
Υπενθυμίζεται, ότι το πρακτορείο επικαλούμενο τρεις κορυφαίους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας αναφέρει πως χάκερς που ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις που στοχοποίησαν ιστοσελίδες της ελληνικής, κυπριακής αλλά και της ιρακινής κυβέρνησης.
Στην πρόσφατη παρουσία του στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας ο κ. Σχοινάς, μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο για «σύγχρονες απειλές», που ίσως είναι -όπως τόνισε- πιο επικίνδυνες στο σημερινό κόσμο από τις παραδοσιακές, για να προσθέσει:
«Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε σε τομείς όπου υπάρχει ισχυρή διασυνοριακή διάσταση και η χώρα μας υποφέρει από τέτοιου είδους απειλές με διασυνοριακό φαινόμενο για εμφανείς λόγους, όπως είναι η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι απειλές εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία. Δεν μας αφήνουν περιθώριο να αρκεστούμε σε μια συντηρητική, παραδοσιακή προσέγγιση της ασφάλειας. Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τους νέους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογική πρόοδος έχει επηρεάσει την εγκληματική δραστηριότητα, αλλά απειλεί και ευθέως τις ελευθερίες μας και τις αξίες μας. Ιδιαίτερα σε κρίσιμους νέους τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων στην ενέργεια και στις μεταφορές, η ασφάλεια στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η ασφάλεια των συστημάτων υγείας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων». Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε στο πλαίσιο αυτό:
«Ένας ακόμα λόγος για να ανησυχούμε και να κάνουμε πιο γρήγορα σ’ αυτό το πεδίο, είναι ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καταδεικνύουν, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές και πληροφορίες, ότι το ενδεχόμενο επιθέσεων υβριδικού χαρακτήρα, είναι υπαρκτό με κάποιες από τις χώρες στην περιοχή να έχουν εξελίξει της σχετικές δυνατότητές τους τόσο από πλευράς μέσων όσο και διεξαγωγής κυβερνοεπιθέσεων. Αυτή τη φορά, προετοιμαζόμαστε αλλά το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα είναι ένα κεντρικό ζήτημα της επόμενης πενταετίας».
Φυσικά ο κ. Σχοινάς μίλησε και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά έκανε εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ασφάλειας, ενώ μίλησε και για «την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού ιστού και τη δημιουργία ευκαιριών ενεργού κοινωνικής συμμετοχής και ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής για όλους», καθώς και για την «ενσωμάτωση και ενεργός συμμετοχή όλων όσων έχουν δικαίωμα να ζουν μαζί μας, στην κοινωνία μας. Ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών, των νέων ευρωπαίων, οι οποίοι είναι δίπλα μας ή θα είναι δίπλα μας τα επόμενα χρόνια».
Όλοι οι βουλευτές που έλαβαν το λόγο, αναφέρθηκαν αποκλειστικά και μόνο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ και παρά το γεγονός ότι ένας από τους στόχους των τελευταίων «επιθέσεων» ήταν και η επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, το θέμα εξακολουθεί να κινείται εκτός του «οπτικού πεδίου» της εθνικής αντιπροσωπείας.
kathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post