xOrisOria News

Οι ομοιότητες της περιόδου με την εγκυμοσύνη

Μια από τις ανησυχίες κάθε κοπέλας γύρω στα 20 ή και μέχρι τα 30 περίπου, με ενεργή σεξουαλική ζωή και χωρίς σταθερή σχέση είναι…
μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εφόσον αυτό δεν είναι στους άμεσους στόχους της. Αυτή η ανησυχία συνήθως εκδηλώνεται από τις πρώτες μέρες που ο χρόνος μετράει ως ”καθυστέρηση” και καθησυχάζει μόνο με την σκέψη και την εμπειρία ότι πολύ συχνά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν με εκείνα της περιόδου.

Επειδή, είμαι σίγουρη, λοιπόν, πως το πρώτο πράγμα που θα κάνεις αν βρεθείς σε αυτή τη θέση είναι να αναζητήσεις συμβουλές στο ίντερνετ, ζητήσαμε από τον γυναικολόγο και μαιευτήρα, Χρήστο Μάντζιο να μας πεις περισσότερα για τα κοινά συμπτώματα των δύο αυτών περιπτώσεων στη ζωή κάθε γυναίκας.

Ξεκινώντας με τους πόνους, ‘‘οι εν λόγω πόνοι κατά την περίοδο διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί για κάποιες να είναι πολύ έντονοι. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, δε, ένα συχνό σύμπτωμα είναι οι ήπιες κράμπες χαμηλά στην κοιλιά ή ένα αίσθημα δυσφορίας στο ίδιο σημείο. Αν υπάρχουν δυνατοί πόνοι μια γυναίκα πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με τον γιατρό της για να την συμβουλεύσει κατάλληλα στον τρόπο αντιμετώπισης τους’‘, περιγράφει ο γιατρός.

Όσον αφορά το πρήξιμο του στήθος, μας διαβεβαίωσε πως είναι όντως ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα τόσο στην αρχή της εγκυμοσύνης όσο και στην περίοδο ή και το διάστημα πριν την περίοδο. Παράλληλα, οι συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν κάποιες γυναίκες, είναι συνήθως σύμπτωμα των ημερών πριν την περίοδο στο πλαίσιο του προεμμηνορυσσιακού συνδρόμου (PMS). Συνήθως δεν είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα να σκεφτεί πως είναι έγκυος παρόλο που όντως υπάρχουν σαν σύμπτωμα και σε αυτήν την περίπτωση. Μας εξήγησε ότι οι πόνοι στη μέση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κύησης και της περιόδου. Ωστόσο δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στην αρχή της εγκυμοσύνης αλλά λίγο αργότερα.

Ένα σύμπτωμα που εντοπίζεται στην αρχή της κύησης, όμως, μπορεί να είναι η μεγάλη λαχταρά για συγκεκριμένες τροφές αλλά επίσης μπορεί να υπάρχει εξίσου και έντονη αποστροφή για κάποιες άλλες. Επιπρόσθετα, πολύ συχνά προκαλείται ναυτία και εμετοί που σίγουρα κόβουν την όρεξη για οποιαδήποτε τροφή. Ο ειδικός μας υπογράμμισε, ”η βουλιμία είναι συγκεκριμένος όρος της ψυχιατρικής και καλύτερα να μη χρησιμοποιείται στην περιγραφή των συμπτωμάτων της κύησης. Καμία έγκυος δεν πρέπει πάντως να ενθαρρύνεται να τρώει περισσότερο από ό, τι συνήθως στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η αύξηση στις θερμίδες που τρώει καθημερινά δε δικαιολογείται στην αρχή της εγκυμοσύνης, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο. Είναι μεγάλος μύθος και επικίνδυνος, μάλιστα, το ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο.”

Τέλος, το πιο συχνό αίτιο καθυστέρησης στην περίοδο, σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι η εγκυμοσύνη, για αυτό μην αγνοείς το ημερολόγιο της περιόδου σου, δρώντας πάντα με ψυχραιμία αλλά και την καθοδήγηση του γυναικολόγου σου. Συχνά μπορεί σαν αίτιο να εμφανιστεί το στρες αλλά εφόσον αυτό επιδρά τόσο στις λειτουργίες του οργανισμού σου ίσως θα πρέπει να είναι μια ακόμα συζήτηση που να πρέπει να κάνεις με τον γιατρό σου.

Ο καλύτερος σύμβουλος που μπορείς να έχεις σε κάθε περίπτωση είναι ο γυναικολόγος σου, ο οποίος με τις γνώσεις και την ειδίκευση του μπορεί να σου λύσει κάθε απορία. Πρόσεχε, ωστόσο, αν θες να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, να λαμβάνεις τις σωστές προφυλάξεις κάθε φορά που έρχεσαι σε ερωτική επαφή.

Use Facebook to Comment on this Post