xOrisOria News

Οι πέντε βασικές διαφωνίες των δανειστών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε πέντε βασικά σημεία που επηρεάζουν τη λεγόμενη περίμετρο του νέου πλαισίου, δηλαδή το πόσους θα αφορά η προστασία της πρώτης κατοικίας, επικεντρώνεται η διαφωνία των θεσμών, που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρόταση.

Τα σημεία διαφωνίας θίγουν ουσιαστικά τον πυρήνα της προστασίας που, σύμφωνα με τους θεσμούς, δεν περιορίζεται μόνο σε όσους βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά επεκτείνεται και σε μεσαία στρώματα με αξιόλογη αξία πρώτης κατοικίας, αλλά και διόλου ευκαταφρόνητη ακίνητη περιουσία. Δεν είναι τυχαίο το ότι την αντίθεσή της με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου εξέφρασε πριν από έναν περίπου μήνα η ΕΚΤ στη γνωμοδότηση που είχε εκδώσει, αμφισβητώντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας που είχε θέσει η κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου για την προστασία της κουλτούρας πληρωμών που υπάρχει στη χώρα. Στο επίκεντρο της διαφωνίας παραμένει, άλλωστε, η παράλληλη προστασία που μπορεί να επιτύχει κάποιος μέσω δικαστηρίου, ακόμη και αν δεν αποδεχθεί τη ρύθμιση που θα του προτείνουν οι τράπεζες μέσω της πλατφόρμας.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αφού καμία σχεδόν από τις διαφωνίες δεν είχε γεφυρωθεί, η κυβέρνηση επέμεινε στην άποψη ότι, στον βαθμό που το νέο πλαίσιο με βάση και την τεκμηρίωση της PWC και την επικύρωση της ΤτΕ, δεν δημιουργεί κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σήμερα θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν ήδη αποτυπωθεί σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών είναι ο τρόπος χορήγησης της επιδότησης. Η επιδότηση έχει υπολογιστεί στα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή στα 800 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία και, σύμφωνα με την πλευρά των θεσμών, δημιουργεί μια δημοσιονομική επιβάρυνση που πρέπει να ελεγχθεί. Στη συνέχεια, δηλαδή το αργότερο την Παρασκευή, το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στους θεσμούς προκειμένου να το μελετήσουν και να συζητηθεί στο Euroworking Group της Δευτέρας. Κατά τις αλλεπάλληλες έως σήμερα διαπραγματεύσεις, στο επίκεντρο της διαφωνίας εξακολουθούν να είναι:

1. Η ένταξη των επιχειρηματικών χρεών που έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία. Οι θεσμοί θεωρούν ότι διευρύνει την περίμετρο των οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν. Οι θεσμοί ζητούν το όριο για τις οφειλές να περιοριστεί στις 50.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη κατηγορία και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Ως επιχείρημα προτάσσουν ότι αντικείμενο της προστασίας πρέπει να είναι μόνο τα πολύ μικρά επιχειρηματικά δάνεια, αυτά δηλαδή που αφορούν πολύ μικρές εμπορικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις και επαγγελματικές κατηγορίες. Η κυβέρνηση προτάσσει ως επιχείρημα το γεγονός ότι στην Κύπρο αποδέχθηκαν την ένταξή τους σε αντίστοιχο πλαίσιο προστασίας, που προέβλεπε και επιδότηση του Δημοσίου.

2. Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, που με βάση την κυβερνητική πρόταση είναι 250.000 ευρώ. Οι θεσμοί ζητούν τη μείωση του ορίου, με αφετηρία τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως και τις 230.000 ευρώ το ανώτατο όριο για τον έγγαμο με παιδιά. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί είχαν ζητήσει τη μείωση του ορίου ακόμα χαμηλότερα, συγκεκριμένα να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

3. Το όριο για την ακίνητη και κινητή περιουσία που μπορεί να έχει ο δανειολήπτης και το οποίο, με βάση την αρχική κυβερνητική πρόταση, ήταν οι 260.000 ευρώ και οι 65.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι θεσμοί ζητούν η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αυτής που έχει ο οφειλέτης πέραν της πρώτης κατοικίας του, να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ και οι καταθέσεις, στις οποίες ζητούν να προσμετρηθούν όλες οι κινητές αξίες, συμπεριλαμβανομένων και των τοποθετήσεων σε χρυσό, να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Το σκεπτικό των θεσμών είναι ότι η κυβερνητική πρόταση οδηγεί ουσιαστικά στην προστασία όχι μόνο της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αλλά του συνόλου της περιουσίας, είτε αυτή είναι εξοχική κατοικία είτε άλλο ακίνητο. Επιπλέον, θεωρούν ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει καταθέσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ και την ίδια στιγμή να έχει αφήσει απλήρωτο το στεγαστικό του δάνειο. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να έρθει σε συμβιβασμό με τους θεσμούς, είχε συναινέσει στην περικοπή στο μισό των ορίων για την ακίνητη και την κινητή περιουσία που είχε προτείνει αρχικώς, μείωση ωστόσο που δεν κρίθηκε ικανοποιητική.

4. Ο χρόνος που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου 2018, με τους θεσμούς να ζητούν η χρονική διάρκεια να μην ξεπερνά την 1η Οκτωβρίου 2018. Το σκεπτικό είναι ότι τότε εξαγγέλθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το πλαίσιο προστασίας. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν, δόθηκε το «πράσινο» σε οφειλέτες να «κοκκινίσουν» το δάνειό τους προκειμένου να καταστεί ληξιπρόθεσμο στα τέλη του 2018 και να επωφεληθούν της ρύθμισης.

5. Η χρονική διάρκεια που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και η οποία, σύμφωνα με τους θεσμούς, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικώς προτείνει να παραμείνει ανοιχτή για έναν χρόνο.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post