Είναι γνωστό ότι οι καλοί φίλοι είναι το κλειδί για την ευτυχία, αλλά μία σημαντική έρευνα διαπιστώνει ότι είναι επίσης επωφελείς για την…
υγεία μας. Ανακάλυψαν ότι η διατήρηση των παλιών φιλικών μας σχέσεων μας βοηθά να κρατήσουμε νεανική τη λειτουργία του εγκεφάλου!
Πράγματι, μία νέα μελέτη δείχνει ότι η διατήρηση των σχέσεων με τους φίλους όσο μεγαλώνουμε θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και στον βαθμό που θα απέκλειε τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια, διατηρώντας τον εγκέφαλο νεανικό!
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις κοινωνικές συνήθειες των «υπερηλίκων» – δηλαδή όσων έχουν περάσει την ηλικία των 80 ετών – έναντι μίας ομάδας ατόμων στη στην ηλικία των ’50 και των 60, συγκρίνοντας πολλούς ψυχολογικούς παράγοντες. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα της ηλικιακής ομάδας που ανέφεραν ότι είχαν διατηρήσει «θετικές, ζεστές και εμπιστευτικές» φιλίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν εγκέφαλο που λειτουργεί σαν να ήταν ακόμη και 30 χρόνια νεότεροι – υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση ενός στερεού κοινωνικού κύκλου θα μπορούσε να είναι καθοριστική στην επιβράδυνση των γνωστικών επιδράσεων της γήρανσης.
Η ερευνητής Emily Rogalski δήλωσε: «Δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι η ψυχή του πάρτι, αλλά η μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι η διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δικτύων φαίνεται να επιβραδύνει τα εκφυλιστικά φαινόμενα στον εγκέφαλο λόγω ηλικίας». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι τόσο απλό αν πούμε ότι, αν κάποιος έχει δυνατές φιλίες, δεν θα πάθει ποτέ την ασθένεια του Alzheimer, αλλά εάν υπάρχει ένας κατάλογος υγιεινών επιλογών, όπως καλή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος, άσκηση και ταυτόχρονα έναν ισχυρό κοινωνικό κύκλο, το τελευταίο μπορεί να αποδειχτεί το πιο σημαντικό στη λίστα. Κανένα από αυτά τα πράγματα από μόνο του δεν εγγυάται ότι δεν θα ασθενήσουμε, αλλά μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία μας».
Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τις καρδιακές παθήσεις ως κύρια αιτία θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ερευνητική ομάδα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα συναρπαστικό βήμα προς την κατανόηση των παραγόντων που αποτελούν τη βάση της διατήρησης της γνωστικής ικανότητας σε προχωρημένη ηλικία – ιδιαίτερα εκείνοι που μπορεί να τροποποιηθούν.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με άνοια συχνά υποφέρουν από απομόνωση και έλλειψη φιλικών προσώπων, οπότε είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα ηλικιωμένα άτομα διατηρούν σχέσεις παρά τις πιθανές δυσκολίες υγείας.
Η μελέτη διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Illinois και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS One.