Από τα πολεμικά καταφύγια στο Βερολίνο έως τα εμπορικά καταστήματα στο Μόντρεαλ, αυτές είναι οι πιο περίεργες, υπόγειες «πόλεις» που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.
Οι υπόγειες πόλεις στην Καππαδοκία της Τουρκίας αποτελούν μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι. Πάνω από 20.000 άτομα εκτιμάται ότι κατοικούσαν κάτω από τη γη, ενώ κατασκευές για τον εξαερισμό χτίζονται χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να μην γνωρίζουν οι εχθροί που ακριβώς κατοικούσαν οι άνθρωποι.
Το Βερολίνο διαθέτει μια από τις πιο μεγάλες υπόγειες πόλεις στον κόσμο, που γέμιζαν από κόσμο κατά τους βομβαρδισμούς από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1945. Τα απομεινάρια των ατέλειωτων τούνελ και των τοιχογραφιών των Ναζί σώζονται ακόμα.
Στην Ελβετία οι αρχές έχουν κατασκευάσει πυρηνικά καταφύγια για όλους τους πολίτες. Το υπόγειο καταφύγιο του Sonnenberg διαθέτει θέατρο ακόμα και φυλακή, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 20.000 ανθρώπους. Πάντως πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι οι πόρτες ασφαλείας, βάρους 350 τόνων, δεν κλείνουν σωστά…
Άγνωστη στο ευρύ κοινό ήταν μέχρι το 1960 η μικρή υπόγεια πόλη Ματμάτα στη νότια Τυνισία. Η πόλη προσέφερε καταφύγιο σους Βεδουίνους από τον καυτό ήλιο της ερήμου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σαν κινηματογραφικό πλατό για της ανάγκες της ταινίας Star Wars.
Ο χώρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Σιγκαπούρη και έτσι οι σπηλιές Jurong Rock, 100 μέτρα κάτω από το έδαφος, χρησιμοποιούνται από 4.200 επιστήμονες αλλά και ως αποθηκευτικοί χώροι.
Όταν το θερμόμετρο φτάνει τους -25 βαθμούς Κελσίου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να κυκλοφορήσει κανείς έξω… Έτσι το εμπορικό κέντρο La Ville Souterraine στο Μόντρεαλ του Καναδά, αποτελεί μια πραγματική πόλη κάτω από την πόλη, με τράπεζες, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια και καταστήματα, που επισκέπτονται πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι καθημερινά.
Το SubTropolis στο Κάνσας είναι στην ουσία μια τεράστια υπόγεια αποθήκη που έχει σταθερή θερμοκρασία 18-21 βαθμούς. Για το λόγο αυτό τα αμερικανικά ταχυδρομεία φυλάσσουν εκεί πολύτιμα γραμματόσημα, ενώ υπάρχουν και καλλιέργιες μανιταριών!
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου το 1970, η υπόγεια πόλη του Πεκίνου μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 300.000 άτομα, για 4 συνεχόμενους μήνες! Διαθέτει κινηματογράφο, πίστα για πατινάζ και εστιατόρια, τα οποία ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν.
Τα ορυχεία αλατιού Wieliczka στην Πολωνία αποτελούν ουσιαστικά μια εντυπωσιακή υπόγεια πόλη που κατασκευάστηκε γύρω στα 1200. Πολλοί εργάτες που δούλευαν και κατοικούσαν εκεί λέγεται ότι έζησαν περισσότερα χρόνια από φίλους και συγγενείς που κατοικούσαν στην επιφάνεια.
Τέλος η μυθική Xibalba στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, λέγεται ότι αποτελείτο από ένα τεράστιο δίκτυο σπηλιών και υπόγειων κατασκευών. Τα σπήλαια αυτά θεωρούνταν ως πύλες στη μετά θάνατον ζωή στην κοσμοθεωρία των Μάγια, κυριολεκτικά περάσματα «μεταξύ του κόσμου που ζει πάνω και κάτω από τη σφαίρα». Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ανθρώπινα υπολείμματα στις σπηλιές της χερσονήσου Γιουκατάν, που οι Μάγια θεωρούσαν ότι είναι η πύλη για την Xibalba.