διαρκώς το δικό σας με τους συνομηλίκους του – μια παγίδα στην οποία κάποια στιγμή πέφτουμε όλοι οι γονείς.Κάθε ηλικία, ωστόσο, έχει τα δικά της στάδια γλωσσικής ανάπτυξης και υπάρχουν ορισμένα «καμπανάκια» στα οποία καλό είναι να δώσετε προσοχή. Τι να περιμένετε λοιπόν μέχρι το μωρό σας να γίνει νήπιο;
Από τη γέννηση μέχρι τους 3 μήνες: Παράγει απλούς ήχους όταν είναι ευχαριστημένο, όπως «ααα…» και «εεε…».
Στους 2-3 μήνες. Αλλάζει το κλάμα του σε διαφορετικές περιστάσεις, με αποτέλεσμα εσείς να αρχίζετε να καταλαβαίνετε, για παράδειγμα, πότε το μωρό σας είναι κουρασμένο.
Στους 3-4 μήνες. Παράγει τα περισσότερα φωνήεντα και οι ήχοι που βγάζει γίνονται πιο περίπλοκοι. Αρχίζει να μπαμπαλίζει (βγάζοντας συλλαβές όπως «μπα-μπα»).
Στους 5-6 μήνες. Δοκιμάζει τον τόνο της φωνής του, ανεβάζοντας και μειώνοντας την έντασή της, συχνά ως ανταπόκριση σε ό,τι του λέτε και στις εκφράσεις του προσώπου σας.
Προσοχή: Αν το παιδί σας δεν βγάζει ήχους μέχρι τους 6 μήνες, ενημερώστε τον παιδίατρο.
Στους 7-12 μήνες. Μπαμπαλίζει παράγοντας περισσότερες συλλαβές και διαφορετικούς τόνους φωνής. Προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο ομιλίας σας με φράσεις όπως «μπα-μπα-μπα», «μα-μα-μα».
Στους 12 μήνες. Λέει την πρώτη του λέξη. Αρχίζει να χρησιμοποιεί σωστά μία ή περισσότερες λέξεις.
Στους 14 μήνες. Αλλάζει τον τόνο της φωνής του ενώ μιλάει και κάνει χειρονομίες για να σας κάνει να καταλάβετε τι θέλει να πει.
Προσοχή: Αν το παιδί σας δεν έχει πει ούτε λέξη μέχρι τους 15 μήνες, ενημερώστε τον παιδίατρο.
Στους 16 μήνες. Όταν μιλάει, απευθύνεται σε κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένα (δεν μιλάει μόνο του). Φωνάζει για να τραβήξει την προσοχή σας («μαμά!»), κάνει χειρονομίες και κουνάει το κεφάλι του για να πει «ναι» ή «όχι».
Στους 18 μήνες. Έχει ένα λεξιλόγιο 10-20 λέξεων, που περιλαμβάνει ουσιαστικά (π.χ. «μαμά»), ρήματα («πάμε») και επίθετα («καλό»). Χρησιμοποιεί κοινές φράσεις («κάνει μαμ») για να ζητήσει κάτι. Δεν πειράζει αν κάποιες λέξεις δεν τις προφέρει απόλυτα σωστά ή αν τις αντικαθιστά με λέξεις που φτιάχνει το ίδιο.
Στους 18-24 μήνες. Αρχίζει να βάζει δύο λέξεις μαζί για να δημιουργήσει μια πρόταση που βγάζει νόημα («μπαμπάς πάει», «γάλα κάτω»).
Στους 24 μήνες. Χρησιμοποιεί 50-100 λέξεις. Τις συνδυάζει σε σύντομες φράσεις των 2-3 λέξεων (π.χ. «Μαμά πάει δουλειά», «Νινί θέλει νάνι»).