Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισµού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί θα πρέπει να εισρέουν στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και το σηµαντικότερο επιχείρηµα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.
Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες νέες «ανάσες» και φοροαπαλλαγές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης µετά την αντίδραση των αγορών και το κραχ στο Χρηµατιστήριο και να περάσει το µήνυµα πως τα δύσκολα έχουν περάσει.
Εγχείρηµα όµως το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν µάλιστα οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιµαστούν µέχρι το τέλος του έτους. Κάθε µήνα οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωµα τον Δεκέµβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως µέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:
1. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές. Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστηµα η πληρωµή µε κάρτα εµφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Μέσα στο τελευταίο δίµηνο το υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθεί αντιµέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους. Η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναµένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεµβρίου. Η προθεσµία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεµβρίου αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον µέχρι το τέλος του έτους.
2. Τον φόρο εισοδήµατος
Στο τέλος Νοεµβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία διµηνιαία δόση του φόρου που προέκυψε µε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
3. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης
Από την περασµένη Τετάρτη ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρµανσης µε τον µειωµένο κατά 30% ΕΦΚ. Εφόσον η ζήτηση είναι σηµαντικά υψηλότερη σε σχέση µε πέρυσι θα επαληθευτεί και το επιχείρηµα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη µείωση του φόρου.
4. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015
Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατοµµύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος.
5. Τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας
Πρόκειται για τον φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δηµόσιο ταµείο και οι εισπρακτικές του επιδόσεις αποτελούν µια σαφή ένδειξη για το αν η οικονοµική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ή παραµένει στάσιµη ή κινείται προς τα κάτω. Τα στοιχεία του οκταµήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραµένουν εντός στόχων, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Αύγουστο έχει µειωθεί ο συντελεστής στην εστίαση από το 23% στο 13%.
6. Τα έσοδα από τη νέα ρύθµιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία
Σε αυτήν ποντάρει πολλά το οικονοµικό επιτελείο. Η ρύθµιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόµη και σε 100 µηνιαίες δόσεις για οφειλές µέχρι 15.000 ευρώ προσδοκάται ότι µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ. Κρίσιµη θα είναι η συµµετοχή των οφειλετών µέσα στο επόµενο δίµηνο που θα «τρέξουν» οι προθεσµίες της ρύθµισης.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΡΑ
Το δεύτερο πακέτο φορο-ελαφρύνσεων
Μετά τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη µείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και τη διατήρηση του µειωµένου 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων που αφορά:
Τη µείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων, µε στόχο ο ανώτατος συντελεστής να µειωθεί σταδιακά από το 42% στο 33%.
Τη µείωση συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηµατικών κερδών, µε στόχο ο συντελεστής να υποχωρήσει σταδιακά από το 26% στο 15%.
Τη σταδιακή µείωση του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη µείωση των εσόδων του φόρου από 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ αρχής γενοµένης από το 2015.
Τη µείωση συντελεστών ΦΠΑ σε στοχευµένους κλάδους της οικονοµίας (π.χ. οικοδοµή).
Use Facebook to Comment on this Post