Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου για ευρωπαϊκά θέματα Αβίρ Σιρόν εξέφρασε στον Σουηδό πρεσβευτή Καρλ Μάγκνους Νέσερ τη διαμαρτυρία και την “απογοήτευση” του Ισραήλ για την απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον νέο πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.
Η ανακοίνωση αυτή “δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά αντιθέτως στην επιδείνωσή τους” δήλωσε ο Σιρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Η απόφαση της Σουηδίας “περιορίζει τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας καθώς δημιουργεί στους Παλαιστίνιους τη μη ρεαλιστική ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους μονομερώς και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ”, πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Το Ισραήλ θεωρεί επίσης “παράδοξο” το γεγονός ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο παλαιστινιακό ζήτημα στην παρουσίαση της γενικότερης πολιτικής που θα ακολουθήσει, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συγκλονίζεται από πολέμους και “καθημερινές ωμότητες”, συνέχισε ο Σιρόν.
Ο Σουηδός πρεσβευτής δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Σιρόν. Νωρίτερα ωστόσο είχε τονίζει ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Νέσερ είπε ότι στόχος της Στοκχόλμης είναι να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων παρέχοντας κίνητρα στους μετριοπαθείς Παλαιστινίους.
Ο Λεβέν δήλωσε την Παρασκευή ότι “η λύση των δύο κρατών (ισραηλινού και παλαιστινιακού) προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη, για το λόγο αυτό η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης”.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Χάιμ Χέρτσογκ, του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Λεβέν και έμεινε με την εντύπωση ότι η αναγνώριση αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. “Δεν θα γίνει αύριο”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί μια διαδικασία “ελέγχου και συνεννόησης”.