Οταν η πτωχευμένη Καλιφόρνια του 1,4 τρισ. ευρώ “ΑΕΠ” χρησιμοποιεί IOUs στην Ελλάδα oι πολιτικοί προτιμούν … Μνημόνιο!

1Τα IOUs που τόσο πολύ ενόχλησαν (γιατί άραγε;) τα εγχώρια ΜΜΕ τόσο ώστε να προσπαθούν – μάταια όπως έδειξε με τρόπο πανηγυρικό το δημοψήφισμα – να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αξίζει να υποφέρει μένοντας στο ευρώ, είναι ο τρόπος οικονομικών συναλλαγών με τον οποίο συνεχίζει την λειτουργία της η … χρεοκοπημένη Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και πλουσιότερη Πολιτεία των ΗΠΑ με οικονομία της τάξεως των 42.500 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα για τα σχεδόν 40 εκατ. πληθυσμού της (στοιχεία 2013).

Eίναι απορίας άξιον πως οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να κρύψουν τα μέγιστα οικονομικά τους προβλήματα, όταν η πλουσιότερη πολιτεία τους στην ουσία ζούσε με “κουπόνια” και όμως εδώ οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα IOUs μόνο όταν τα πρότεινε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης.

Ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι η αμερικανική προπαγάνδα και το Hollywood κάνουν θαύματα, και ακόμα ο κόσμος έχει την εικόνα του πλούσιου Los Angeles και των υπέροχων LA girls, και ας αναλογιστούμε: Εάν η υποτιθέμενη (μα πολύ υποτιθέμενη όπως φαίνεται) μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη χρησιμοποιεί και μάλιστα με επιτυχία ένα είδος παράλληλου νομίσματος στην εσωτερική αγορά της, εδώ στην Ελλάδα γιατί τρομοκρατήθηκαν και καταγγέλουν αυτή την μέθοδο;

Λίγο πριν το δημοψήφισμα ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα» φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην Telegraph.

Η Καλιφόρνια εξέδωσε προσωρινά κουπόνια για να πληρώσει εργολάβους όταν η ρευστότητα της πολιτείας εξανεμίστηκε μέσα στη θύελλα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.

Η Καλιφόρνια, που θεωρείται η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αν λογιστεί ως ανεξάρτητο κράτος, βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα 26 δισ. δολαρίων.

Ο τότε κυβερνήτης Αρλ. Σβαρτζενέγκερ είχε αρχικά μοιράσει ήδη 91.000 “υποσχετικές”, συνολικής αξίας 354 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2009 εξέδωσε επιταγές 3 δισ. δολαρίων.

Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η Craigslist και η eBay γίνονταν προσφορές με υψηλότερα επιτόκια για την αγορά των εν λόγω επιταγών-ομολόγων δημιουργώντας μια δευτερογενή αγορά προεξόφλησής τους.

Ορισμένες τράπεζες όπως η Bank of America, η Wells Fargo και η JP Morgan Chase δέχονταν να εξαργυρώσουν τις επιταγές-ομόλογα.

Τέτοιου είδους χαρτιά θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ, και θα μετατρέπονταν σε «νόμισμα», παράλληλα με το ευρώ.

Θα γίνονταν σταδιακά δεκτά από το εμπόριο αφού θα υπήρχε κρατική εγγύηση. Σε πρώτη φάση θα αποπληρώνονταν οι λογαριασμοί του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κλπ και θα γίνονταν δεκτά τα ομόλογα από τις δημόσίες υπηρεσίες (εφορίες, δήμους κλπ).

Θεωρούναι από πολλού;ς οικονομολόγους η πιο λογική λύση για την τόνωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα καθώς πρόκεται για στην ουσία για ένα ηλεκτρονικό-λογιστικό νόμισμα, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.
Τα IOUs θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ίακόμα και για να ανακεφαλαιοποιηθεί μέρος του τραπεζικού συστήματος.

Δεν χρησιμοποιούνται για εξωτερικές πληρωμές και κυρίως δεν επιβαρύνουν το χρέος μιας χώρας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *