ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παρά τη θεαματική αύξηση της «κατανάλωσης» GigaBytes (GB) των Ελλήνων χρηστών κινητής τηλεφωνίας ή του Διαδικτύου μέσω κινητής τηλεφωνίας, αυτή παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ, η κατά κεφαλήν και ανά μήνα «κατανάλωση» δεδομένων το 2018 στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε, και από 0,6 GB που ήταν το 2017, πέρυσι ανήλθε σε 1,05 GB. Ωστόσο, η μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Η σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ότι ο μέσος Ελληνας χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Eυρωπαίος χρήστης (4 GB ανά χρήστη και ανά μήνα).
Tα στοιχεία αυτά έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων και των παραινέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας να μειώσουν τις χρεώσεις που εφαρμόζουν στα τιμολόγιά τους. Τη θέση αυτή υποστήριξε εκ νέου χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός μιλώντας σε συνέδριο προέτρεψε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων. Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την παραίνεση του πρωθυπουργού ότι πρέπει οι χρεώσεις να μειωθούν γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας. «Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά», είπε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την αγορά να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις. «Ωστόσο, ζητάμε», πρόσθεσε, «να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα –με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.– και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία. Αυτό είναι που τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».
Η μελέτη του ΙΟΒΕ επίσης δείχνει ότι, αν και στην Ελλάδα η χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού διευρύνεται πολύ γρήγορα, το 2017 η χώρα ήταν η τελευταία της Ε.Ε. στη χρήση του Διαδικτύου μέσω κινητού. Αυτή η περιορισμένη χρήση αντικατοπτρίζεται και στους δείκτες της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΟΒΕ, κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1,5 φορά λιγότερο απ’ ό,τι στην ενωμένη Ευρώπη των «28». Οι Ελληνες αξιοποιούν κατά μέσον όρο λιγότερο τις υπηρεσίες π.χ. ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (eGovernement) και ηλεκτρονικής τραπεζικής (eBanking). Επίσης, μόνον ένα μικρό ποσοστό (3,3%) των χρηστών Internet στην Ελλάδα (έναντι 22,2% στην E.E.) διαθέτει ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις προ φόρων και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις μετά από φόρους. Συγκεκριμένα, μεταξύ 21 χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με βάση το υψηλότερο κόστος χρέωσης και μετά την προσθήκη των φόρων (ειδικού τέλους και ΦΠΑ) ανεβαίνει στην 6η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογία ανέρχεται από 39% έως 49% του λογαριασμού με τον μέσο όρο στο 40%.
Αναφορικά με τη συμβολή της κινητής στην ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες του κλάδου κινητής μέσα στο 2018 συνέβαλαν με 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Επίσης, οι ίδιες δραστηριότητες ενίσχυσαν την απασχόληση συμβάλλοντας στη δημιουργία 58.900 θέσεων εργασίας. Τέλος, η κινητή συνέβαλε πέρυσι στα οικονομικά του κράτους με καταβεβλημένους φόρους 1,3 δισ. ευρώ.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post