Νομοσχέδιο με το οποίο θα εξαλείφεται το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών) και κατ΄ επέκταση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης έχει έτοιμο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.
Το παραπάνω σημαίνει πολύ απλά ότι δημιουργείται μια κοινή οικονομική αγορά μεταξύ της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν του Τατζικιστάν αλλά και άλλων χωρών που απάρτιζαν την πρώην Σοβιετική Ένωση.
«Το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην εξάπλωση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΚΑΚ στις μεταξύ τους συναλλαγές και υπηρεσίες δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες για αυξημένη ρευστότητα στα νομίσματα των χωρών αυτών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου.
Όπως σημειώνεται το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών και θα συνεισφέρει θετικά στην μακρο-οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.
Δεν είναι όμως μόνο στις χώρες της ΚΑΚ αλλά το νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεάσει και τις χώρες που απαρτίζουν την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, χώρες οι οποίες έχουν ήδη συζητήσει την πιθανότητα μετατροπής των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών από το δολάριο ή το ευρώ στα εθνικά τους νομίσματα. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών η Ρωσία, Λευκορωσία, η Αρμενία και το Καζακστάν έχουν συμφωνήσει σε μια υποχρεωτική περίοδο μετάβασης στα εθνικά τους νομίσματα η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ της περιόδου 2025 και 2030.
Σήμερα 50% περίπου των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρασιατική Ένωση γίνεται σε δολάρια και ευρώ, κάτι που όπως αναφέρεται αυξάνει την εξάρτηση της ένωσης από τις χώρες που τυπώνουν αυτά τα δύο νομίσματα δηλαδή ΗΠΑ και Ε.Ε.
Εκτός όμως από την ΚΑΚ και την Ευρασιατική ένωση, η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για να περιορίσει στο ελάχιστο επίπεδο τη χρήση του δολαρίου.
Τον Αύγουστο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έθεσε το ρωσικό ρούβλι σε κυκλοφορία στην πόληSuifenhe της επαρχίας Heilongjiang ξεκινώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα ταυτόχρονης κυκλοφορίας για το ρούβλι και το γουάν, με το πρώτο να παίρνει τη θέση του αμερικανικού δολαρίου.
Το 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η αντίστοιχη της Κίνας υπέγραψαν μια τριετή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων αξιας 150 δισ. γουάν (23,5 δισ. $) προωθώντας ακόμη περισσότερο την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
pronews.gr
Use Facebook to Comment on this Post