Για να γίνει όμως αυτό, το παραμύθι του «μακεδονισμού» πρέπει να σταματήσει. Όπως γενιές Σκοπιανών γαλουχήθηκαν πιστεύοντας ότι είναι οι απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου έτσι και τώρα πρέπει να γαλουχηθούν ότι δεν είναι «Μακεδόνες» και για αυτό ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ χθες από το Νταβός, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε πώς η χώρα του θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και από «Μέγας Αλέξανδρος» θα το κάνει «Κίρο Γκλιγκόροφ».
Του πρώτου προέδρου της χώρας ο οποίος είχε δηλώσεις ότι «είμαστε Σλάβοι και δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο».
Τώρα όλα τα σκοπιανά ΜΜΕ παίζουν τις δηλώσεις του τότε προέδρου.
Στις 6 Μαρτίου 1992 ο πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, εξήγησε σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι η ΠΓΔΜ έχει σλαβική ρίζα, καταρρίπτοντας δημόσια την προπαγάνδα ότι οι Σποπιανοί προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία και είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Θέλει πολύ χρόνο για να πιστέψουν οι κάτοικοι της χώρας ότι δεν είναι «Μακεδόνες» αλλά Σλάβοι και μάλιστα συγγενείς των Βουλγάρων τουλάχιστον η σλαβική πλειοψηφία, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει.
Για την συγκεκριμένη δήλωση, ο Γκλιγκόροφ δέχτηκε έντονη κριτική, η κοινή γνώμη τον καταδίκασε και αρκετοί τον χαρακτήρισαν προδότη της χώρας.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε κάνει ότι μπορούσε για να τον «δαιμονοποιήσει» διότι δεν ταίριαζε με το «μακεδονικό» αφήγημά του
Οι Σκοπιανοί αναφέρουν ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκόροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημα της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια»…
Βέβαια, το κοινό έδαφος παραμένει η σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», κάτι το οποίο και αυτό δεν διασφαλίζει την χώρα από μελλοντικές περιπέτειες.
Πάντως για να υπάρχει τέτοια αλλαγή στάση στο εσωτερικό των Σκοπίων προφανώς άρχισε να κινείται ο αμερικανικός παράγοντας.
Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι «λύση» δεν θα υπάρξει καθώς ο ελληνικός λαός απέδειξε με το συλλαλητήριο ότι είναι ενάντιος. Αυτό είναι ένα δείγμα του τι καλό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος επιλέγει να σηκωθεί από τον καναπέ του.