Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλούσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ξένους διπλωμάτες, κάνοντας έκκληση για άλλη μία φορά για παγκόσμια κινητοποίηση. «Βλέπουμε ήδη μεγάλες και μικρές χώρες να αυξάνουν εντυπωσιακά τη συμβολή τους στη γραμμή του μετώπου» ενάντια στον Έμπολα, είπε ο Κέρι. «Η Κούβα, μια χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έστειλε 165 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σκοπεύει να στείλει άλλους 300», υπενθύμισε.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Γαλλία γιατί δεσμεύτηκε να προσφέρει 70 εκατομμύρια ευρώ και για την ανταπόκρισή της στις ανάγκες της Γουινέας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Βρετανία για τις νοσοκομειακές μονάδες στη Σιέρα Λεόνε και τη Γερμανία που ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειές της», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Το γεγονός είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στην πρόκληση που έχουμε απέναντί μας», είπε.
Ο Κέρι υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στη Δυτική Αφρική 4.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τις αρχές στην αντιμετώπιση της επιδημίας και ότι για τον σκοπό αυτό θα χορηγήσουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το ποσό του 1 δισ. δολαρίων.
Είναι πολύ σπάνιο για αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης να εκφράζεται δημοσίως θετικά για την Κούβα. Η Αβάνα και η Ουάσινγκτον δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961, ενώ από το 1962 οι ΗΠΑ εφαρμόζουν εμπάργκο σε βάρος του καθεστώτος της Κούβας.