Περίοδος έντονης δραστηριότητας είναι για τους ψηφιακούς εγκληματίες είναι αυτή των εορτών. Ο κίνδυνος υποκλοπής και παραβίασης προσωπικών δεδομένων αυξάνεται αυτήν την…
περίοδο του έτους, με τους καταναλωτές να δαπανούν περισσότερο χρόνο και χρήματα online, χρησιμοποιώντας περισσότερο τα email τους για να ελέγξουν τις παραγγελίες και τις ημερομηνίες παράδοσης. Με την εορταστική περίοδο να ενθαρρύνει τις εξόδους και τις κοινωνικές συνευρέσεις, η πιθανότητα απώλειας συσκευών ή η πιθανότητα οι άνθρωποι να είναι πιο απρόσεκτοι με την ασφάλειά τους αυξάνεται επίσης. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση της πληροφόρησης και των πολύτιμων αναμνήσεων στις συσκευές μας, προκειμένου να μη χαλάσουν την εορταστική τους διάθεση.
Η εμπιστοσύνη στη συνδεδεμένη τεχνολογία και στις συσκευές για την αγορά δώρων, φαγητού και εορταστικών ειδών, έχει ως αποτέλεσμα, το 83% των καταναλωτών να σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις αγορές του online αυτά τα Χριστούγεννα και να ξοδεύει κατ’ εκτίμηση $228 περισσότερα ανά νοικοκυριό σε σύγκριση με το 2016 (σύμφωνα με τη Deloitte). Αλλά με τους ψηφιακούς εγκληματίες που σκοπεύουν, επίσης, να εκμεταλλευτούν τη χρήση της συσκευής μας, το μέσο κόστος αντικατάστασης δεδομένων που έχουν κλαπεί ή έχουν αλλοιωθεί, θα μπορούσε να προσθέσει ένα οδυνηρό ποσό της τάξης των $636 στο λογαριασμό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.
Επιθέσεις
Η έκθεση σημειώνει ότι η χρήση συσκευών κατά τα Χριστούγεννα “για να πετύχουμε προσφορές”, είναι ο κανόνας, αλλά η εξάρτησή μας απ’ αυτές είναι, επίσης, πολύτιμη για τους ψηφιακούς εγκληματίες, που θα τις στοχεύσουν για οικονομικό όφελος. Από επιθέσεις ransomware που στερούν στους καταναλωτές την πρόσβαση στα δεδομένα τους, απαιτώντας λύτρα, μέχρι phishing email και πώληση στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού στον πλειοδότη στην υπόγεια αγορά, οι συσκευές μας αποτελούν πλούσια πηγή κέρδους για τους ψηφιακούς εγκληματίες.
Στο μεταξύ, το 21% των δεδομένων που βρίσκεται στις “έξυπνες” συσκευές είναι αναντικατάστατο αν χαθεί κι όταν πρόκειται για δεδομένα, που μπορούν να αντικατασταθούν, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντικατάσταση μπορεί να κοστίσει σε ένα μόνο χρήστη κατά μέσο όρο $636.
Ωστόσο, παρά τους κινδύνους και τους δυνητικούς κινδύνους για τα δεδομένα, η έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι μόνο οι μισοί (50%) καταναλωτές κρατάνε backup των δεδομένων τους και το 34% παραδέχεται ότι αποφεύγει να κάνει online backup. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει πολλούς καταναλωτές δίχως χρήματα και χωρίς πρόσβαση στα δεδομένα τους αυτά τα Χριστούγεννα. Αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το ανεπιθύμητο κόστος και την ταλαιπωρία.
Συστάσεις
Η διασφάλιση πολύτιμων δεδομένων, όπως τονίζει η Kaspersky Lab, ανεξάρτητα από το πότε, το πού ή το πόσο χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας – ή από το πού καταλήγει – είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:
“- Χρησιμοποιήστε κάποιο είδος προστασίας – βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια μορφή διαδικτυακής ασφάλειας στη συσκευή σας. Ενεργοποιήστε την, ειδικά, όταν πραγματοποιείτε αγορές μέσω Διαδικτύου ή όταν χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi για να πραγματοποιήσετε μια αγορά.
– Εμπιστοσύνη στους αξιόπιστους χρήστες του Διαδικτύου – αγοράστε μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους και υπηρεσίες με το πρόθεμα https στη διεύθυνσή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές δεδομένων είναι κρυπτογραφημένες.
– Απομνημονεύστε τον για πάντα – κρατήστε τις πολύτιμες αναμνήσεις σας άθικτες με κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εσείς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας με έναν κωδικό πρόσβασης, διατηρώντας τον ασφαλή εάν η συσκευή σας χαθεί, κλαπεί ή “μολυνθεί” από κακόβουλο λογισμικό.
– Sky is the limit – κάντε πολλά αντίγραφα των πολύτιμων δεδομένων σας, με τουλάχιστον ένα αντίγραφο σε μια αξιόπιστη υπηρεσία cloud. Αυτό σημαίνει ότι, αν συμβεί το χειρότερο, θα μπορείτε να επαναφέρετε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.
– Παραμείνετε ισχυροί – είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και αξιόπιστους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς, καθώς αυτό θα τους θέσει όλους σε κίνδυνο, σε περίπτωση παραβίασης της συσκευής σας”.
Use Facebook to Comment on this Post