xOrisOria News

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο για τον πολιτισμό μας”

1Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Microsoft σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο άνθρωπος που εδώ και σχεδόν 40 χρόνια προκαλεί συνεχόμενα άλματα τεχνολογικών προόδων, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την «υπερνοημοσύνη» των τεχνολογικών συσκευών.

Ο πασίγνωστος Αμερικανός επιχειρηματίας, για τρίτη φορά, αφιέρωσε αρκετό χρόνο απαντώντας σε ερωτήσεις που του έκαναν οι χρήστες του Reddit. Βρισκόμενος σε άμεση, διαδικτυακή, επικοινωνίας με όσους ήθελαν να τον ρωτήσουν, ο Μπιλ Γκέιτς απάντησε σε πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ανάμεσα στις ερωτήσεις του «Ask Me Anything» βρισκόταν και μια που αναφερόταν στην «υπερνοημοσύνη» των σύγχρονων και των μελλοντικών συσκευών. Η απάντηση του ιδρυτή της Microsoft στο συγκεκριμένο ερώτημα προκάλεσε εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις.

«Είμαι από τους ανθρώπους που ανησυχούς με το φαινόμενο της τεχνολογικής υπερνοημοσύνης. Σε πρώτο στάδιο οι μηχανές θα μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές για εμάς και αυτό θα είναι θετικό, με προϋπόθεση να το διαχειριστούμε όπως πρέπει. Σε λίγες δεκαετίες όμως η υπερνοημοσύνη θα είναι αρκετά δυνατή ώστε να γίνει ανησυχητική. Μπορεί να αποτελέσει ένα κίνδυνο για τον πολιτισμό μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν αυτόν τον κίνδυνο» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς δίνοντας τροφή για πολλά σχόλια αλλά και για διάφορες σκέψεις.

Η αντίδραση του διευθυντή του τμήματος ερευνών της Microsoft

Σε αντίθεση με όλα όσα δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, ο διευθυντής του τμήματος ερευνών της εταιρίας του, Ερικ Χόρβιτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μάλιστα, δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από την στάση του προέδρου της εταιρίας του και να αρνηθεί όσα είπε.

«Πραγματικά δεν πιστεύω πως αυτά που είπε ο Μπιλ Γκέιτς πρόκειται να συμβούν. Στο τέλος, θα καταλήξουμε να παίρνουμε τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη της νοημοσύνης των μηχανημάτων, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην οικονομία αλλά και στην καθημερινή μας ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του τμήματος ερευνών της Microsoft.

Use Facebook to Comment on this Post