Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ που θα δημοπρατηθεί, ενόσω ο κάτοχός του είναι ακόμη εν ζωή και αναμένεται να «πιάσει» από 2,5 έως 3,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το BBC, καθώς αφορά μια από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις στην ιστορία των επιστημών.
Το Νόμπελ είχε απονεμηθεί, επίσης, στους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς, που δεν ζουν πια. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, ο Γουάτσον προσφέρει για δημοπρασία μια σειρά από γραπτά του, μεταξύ των οποίων τις χειρόγραφες σημειώσεις του από τον λόγο που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να του αποφέρουν από 300.000 έως 400.000 δολάρια.
Ο Γουάτσον έκανε γνωστό ότι ένα μέρος των εσόδων της δημοπρασίας, που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, θα πάνε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Κολλέγιο Κλερ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor, από όπου ο ίδιος έχει περάσει στη διάρκεια της μακράς επιστημονικής διαδρομής του.
Το μετάλλιο Νόμπελ του στενού συνεργάτη του Φράνσις Κρικ – ο οποίος είχε πεθάνει το 2004- είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.