Ο πλουσιότερος Ελληνας είναι Πόντιος από τη Ρωσία

1Στο ερώτημα «ποιος είναι ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο;», η συνηθισμένη απάντηση που δίνουν όλοι, Ελληνες και ξένοι αναλυτές, είναι λανθασμένη.
Με βάση τη λίστα «Forbes», ο πιο πλούσιος Ελληνας για το 2013 είναι ο Σπύρος Λάτσης – στη θέση 412 της σχετικής κατάταξης, με περιουσία άνω των 2,7 δισ. δολαρίων. Ακολουθείται δε από τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη και τον κ. Φίλιππο Νιάρχο, η περιουσία των οποίων εκτιμάται πως αγγίζει τα 2,5 δισ. δολάρια.
Στην ίδια λίστα όμως με τους κροίσους του 2013 φιγουράρει, στη θέση Νο 229, ο κ. Filaret Galchev, ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας, με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 6,7 δισ. δολαρίων, προερχόμενη από τις δραστηριότητες του ομίλου εταιρειών του στον χώρο των ορυκτών, του άνθρακα και κυρίως του τσιμέντου. Ο κ. Galchev, καίτοι κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου, δηλώνει Ελληνας. Πρόκειται για τον κ. Φιλάρετο Καλτσίδη του Ηλία, προφανέστατα τον πλουσιότερο Ελληνα στον κόσμο για το έτος 2013 και 22ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία και γενικότερα στην πρώην ΕΣΣΔ.
Αυτοδημιούργητος
Γεννημένος στα τέλη Μαΐου του 1963 στο ελληνόφωνο χωριό Ταρσόν, στην επαρχία Τσάλκα της Γεωργίας, ο κ. Καλτσίδης είναι ακόμα ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία των ανατροπών στην πρώην ΕΣΣΔ και βρέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής ενός ομίλου επιχειρήσεων η δραστηριότητα του οποίου ποικίλλει. Ο κ. Καλτσίδης αρχικά σπούδασε οικονομικά και στη συνέχεια απέκτησε το πτυχίο του μηχανικού εξορύξεων από το περίφημο Moscow Mining Institute.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ασχολήθηκε με τον κλάδο των ορυκτών, αρχικά ως εργαζόμενος σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας άνθρακα. Πολύ γρήγορα αναρριχήθηκε σε διευθυντική θέση στην εν λόγω εταιρεία και μόλις το 1997 αποφάσισε να ιδρύσει, με συνεταίρο του τον επιχειρηματία Σεργκέι Γκενεράλοφ, τη δική του εταιρεία εμπορίας άνθρακα και ορυκτών με την επωνυμία Rosuglesbyt.
Το 2000, πάντα σε συνεργασία με τον Γκενεράλοφ, αγόρασαν μέσω δημοπρασίας τη Δημόσια Εταιρεία Ανθρακα της πόλης Κρασνογιάρσκ, την οποία συγχώνευσαν με τη Rosuglesbyt για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας άνθρακα στην Ανατολική Ευρώπη.
Την κράτησαν μόλις δύο χρόνια και το 2002 τη μεταπούλησαν με σημαντικό κέρδος, το οποίο ο κ. Καλτσίδης χρησιμοποίησε για να αλλάξει εντελώς τομέα δραστηριότητας: αποφάσισε να στραφεί στο τσιμέντο και έτσι επένδυσε τα κεφάλαιά του στην αγορά μιας μεσαίας -τότε- τσιμεντοβιομηχανίας, της Stern Cement. Εχοντας ρευστά διαθέσιμα, γρήγορα επεκτάθηκε αγοράζοντας μεμονωμένα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε όλη την επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Evrotsement (σ.σ.: όμιλος EuroCement).
Κομβικό έτος για τη γιγάντωση του ομίλου του κ. Καλτσίδη ήταν το 2005, όταν προχώρησε σε εξαγορά-πακέτο όλων των εργοστασίων της μεγάλης τσιμεντοβιομηχανίας Ιnteko, ιδιοκτησίας της πιο πλούσιας γυναίκας της Ρωσίας, της κυρίας Ελένα Μπατουρίνα και του συνεταίρου της Γκεόρ­γκι Κρασνιάνσκι. Ο κ. Καλτσίδης δεν δίστασε να πληρώσει πάνω από 1,1 δισ. δολάρια, δηλαδή τιμή τρεις έως πέντε φορές υψηλότερη της τότε εκτιμώμενης αξίας της Inteko, προκειμένου να γίνει ο μοναδικός της ιδιοκτήτης και ταυτόχρονα ο «βασιλιάς του τσιμέντου», το αφεντικό του μεγαλύτερου ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία τσιμέντου στην Ανατολική Ευρώπη.
Το επόμενο βήμα του άργησε κάποια χρόνια – το 2011 έκανε άνοιγμα στη Δυτική Ευρώπη. Αρχικά απέκτησε ένα μικρό ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο της ελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας Holcim, για να φτάσει σταδιακά να ελέγχει σήμερα ποσοστό 10,8% της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχό της πίσω από τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο και απόγονο της ιδρυτικής οικογένειας της Holcim, τον
κ. Τόμας Σμιντχάινι.
Με αυτό τον τρόπο ο Ρωσοέλληνας «βασιλιάς του τσιμέντου» ελέγχει σήμερα μερίδιο περί το 35% της ευρωπαϊκής αγοράς, την ίδια ώρα που συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του – αυτή την εποχή κατασκευάζοντας νέα, μοντέρνα και φιλικά προς το περιβάλλον εργοστάσια επεξεργασίας τσιμέντου στη Ρωσία και τη Γεωργία.
Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του (παιδιά, αδέρφια και ανίψια του) δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα λιπάσματα, η ναυτιλία (κυρίως ναυλώσεις πλοίων και μεσιτείες), αλλά και το real estate.
Θαλαμηγός 75 μέτρων και ηλεκτρική σανίδα
Οι διακοπές του Ελληνορώσου δισεκατομμυριούχου που όταν δεν οργώνει τις ελληνικές θάλασσες με το πολυτελές σκάφος του το κάνει με την τελευταίας τεχνολογίας σανίδα του!
Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο πλουσιότερος Ελληνας του κόσμου. Αφησε την ηρεμία και την ασφάλεια που του προσφέρει η πολυτελέστατη βίλα του στην Κορώνη και με τη θαλαμηγό του ξεκίνησε κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος για τον κ. Φιλάρετο Καλτσίδη, τον πλουσιότερο Ελληνα για το 2014 σύμφωνα με τη λίστα «Forbes», η περιουσία του οποίου φτάνει τα 6,7 δισ. δολάρια.
Τι κι αν έπεσε από την 175η θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που κατείχε το 2013, στην 234η το 2014, ο κ. Καλτσίδης αφήνει πίσω του στη σχετική κατάταξη ονόματα όπως αυτά των οικογενειών Νιάρχου και Λάτση, αλλά και τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη. Η πτώση αυτή, πάντως, δείχνει να μην ενδιαφέρει και ιδιαίτερα τον κ. Καλτσίδη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, τον γιο τους και φίλους τους απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα στη Σκιάθο.
Η εντυπωσιακή θαλαμηγός του, «Sapphire», μήκους 75 μέτρων, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση, όχι όμως τόση όση ο ίδιος ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα το πρωί ανέβηκε σε μια ηλεκτρική σανίδα θαλάσσης και άρχισε τα παιχνίδια με το νερό.
Και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είχαν συνηθίσει να βλέπουν τα τζετ σκι του σεΐχη Τζαμπέρ Αλ Θάνι, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σκιάθο, αυτή η εικόνα με τον πλουσιότερο Ελληνα στον κόσμο να προσπαθεί να δαμάσει τα κύματα που δημιουργούσε ένα ταχύπλοο ήταν κάτι το ασυνήθιστο.
Ο κ. Καλτσίδης απολάμβανε τον ήλιο και τη θάλασσα πάνω στη σανίδα του, την οποία χειριζόταν μέσω ενός μοχλού που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της και συνδεόταν με μηχανισμό στο πίσω, εκεί όπου υπάρχει μια μικρή τουρμπίνα, δίνοντας ώθηση.
Κάποια στιγμή ένα ταχύπλοο που βγήκε από το αμπάρι της θαλαμηγού άρχισε να τρέχει και να δημιουργεί κύματα τα οποία ο κ. Καλτσίδης προσπαθούσε να δαμάσει χωρίς να πέσει στη θάλασσα.
Το παιχνίδι αυτό κράτησε για τουλάχιστον μισή ώρα, μέχρι που ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσία σταμάτησε και ανέβηκε στη θαλαμηγό.
Ο επιχειρηματίας έδειχνε ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ. Την ίδια ώρα πάντως άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, άλλοι με τζετ σκι και άλλοι με το ταχύπλοο, παρατηρούσαν γύρω για τυχόν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση που θα τους έθετε σε συναγερμό. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» είναι από τις σπάνιες, μια που ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας αποφεύγει τα φλας των φωτογράφων. Αλλωστε και στον γάμο της κόρης του, Αλίνας, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Κορώνη, δεν υπήρξε ούτε μία φωτογραφία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρουαζιέρα δεν είναι μαζί του η κόρη του και ο γαμπρός του, Πάτρικ, οι οποίοι βρίσκονται στην Ευρώπη. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η Αλίνα είχε επισκεφθεί το Παρίσι για ψώνια αλλά και για να αντλήσει ιδέες για τον σχεδιασμό ρούχων.
Η θαλαμηγός «Sapphire» είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, η οποία έχει μήκος 75 μέτρα. Ναυπηγήθηκε στη Γερμανία το 2011 και αγοράστηκε από τον κ. Καλτσίδη αντί 75 εκατ. δολαρίων. Διαθέτει τζακούζι, αίθουσα κινηματογράφου, έξι πολυτελείς καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 12 άτομα.
Είναι από τις λίγες φορές που ο κ. Καλτσίδης αφήνει την πολυτελή βίλα του στην Κορώνη για να κάνει κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου. Μια έπαυλη που του πήρε τουλάχιστον τρία χρόνια να την ανακαινίσει. Μάλιστα την περίοδο που έγινε ο γάμος της κόρης του, οι εργάτες συνέχιζαν να δουλεύουν στο οικόπεδο των 55 στρεμμάτων που διαθέτει. Η έπαυλη αυτή ανήκε στο παρελθόν στον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Κάρολο Σιουπ, ο οποίος είχε κατασκευάσει μια βίλα τόσο καλόγουστη, με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 να παρουσιαστεί σε διάσημα περιοδικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης και οι κήποι της σε αγγλικά περιοδικά που ασχολούνταν με το σπίτι και τον κήπο. Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας είχε διακοσμήσει το εσωτερικό της βίλας με έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών και τον κήπο με αγάλματα και γλυπτά. Ο κ. Καλτσίδης κράτησε τα περισσότερα έργα τέχνης και τα αγάλματα, όπως τα δύο λιοντάρια που κοσμούν την κεντρική είσοδο της έπαυλης. Μάλιστα στην ήδη υπάρχουσα έκταση 40 στρεμμάτων πρόσθεσε άλλα 15 αγοράζοντας κάποια γειτονικά οικόπεδα κι έτσι κατασκεύασε εκεί το ησυχαστήριό του, το οποίο σήμερα μοιάζει περισσότερο με φρούριο. Πέτρινος τοίχος ύψους δύο μέτρων, κάμερες ασφαλείας, δορυφορικά πιάτα και μια ολόκληρη στρατιά σωματοφυλάκων προφυλάσσουν τον ιδιοκτήτη της έπαυλης από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και από κάθε πιθανό κίνδυνο που θα μπορούσε να διατρέξει ο «βασιλιάς του τσιμέντου» όπως τον γνωρίζουν στη Ρωσία. Πριν από ενάμιση χρόνο το όνομα του κ. Καλτσίδη ακούστηκε για πρώτη φορά όταν θα γινόταν και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η μοναδική επένδυση που έχει κάνει στην Ελλάδα είναι η βίλα στην Κορώνη.
Στις αρχές Ιουνίου είχε ακουστεί επίσης ότι θα πήγαινε στο πάρτι που έδωσε η κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, στον Σκορπιό. Ωστόσο κανείς δεν είδε τη θαλαμηγό του Ελληνορώσου κροίσου να καταφτάνει στο νησί.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *