Ο ρεαλισμός, η δίψα του κόσμου και η χυδαιότητα
Η Εθνική που αρχίζει να ρολάρει και να γίνεται συμπαγής, οι 12.000 θεατές που πήγαν στο ΟΑΚΑ για το χειροκρότημα, ο τραυματισμός που ίσως αλλάξει τα δεδομένα και η χυδαιότητα με τον Θανάση. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Η εικόνα της Ελλάδας στα ματς με την Ουγγαρία και το Ιράν, ήταν καλή. Δεν ήταν συναρπαστική, δεν ήταν ούτε φαντασμαγορική κι ας αντιμετώπισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αυτά τα δύο παιχνίδια σαν αγώνες playoffs του ΝΒΑ. Είχαμε γράψει πως η επιλογή των πρώτων δύο αντιπάλων από τους ανθρώπους της Εθνικής έγινε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο, έγινε με στόχο η διαδικασία της προετοιμασίας με παρόντα τον MVP του ΝΒΑ να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, κάτι που αποδείχθηκε στη διάρκεια της 1ης ημέρας του τουρνουά Ακρόπολις.
Βράδυ 16ης Αυγούστου και το ΟΑΚΑ έζησε μία από τις πιο όμορφες βραδιές της ιστορίας του. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι πήγαν σε αυτό για να δουν τον Νίκολα Γιόκιτς, τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, τον Νέμανια Μπιέλιτσα, τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, τον Ερσάν Ιλιασόβα, τον Φουρκάν Κορκμάζ, τον Τσεντί Οσμάν, τον Μάρκο Μπελινέλι, οκτώ NBAers δηλαδή που αγωνίζονται στη Σερβία, την Τουρκία και την Ιταλία. Περισσότερο, βέβαια, πήγαν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αθήνας για να απολαύσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την παρέα του, που έδειξε τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης με τη Σκουάντρα Ατζούρα πως αρχίζει να ρολάρει και να αποκτά χαρακτήρα σκληροτράχηλης ομάδας.
ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΟΜΑΔΑ, ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Η Ελλάδα ήταν συμπαγής, είχε ξανά μέγεθος στα φτερά με τους Παπανικολάου – Παπαπέτρου, είχε τον Greek Freak σε δαιμονισμένη κατάσταση. Ξανά. Αυτή τη φορά ο Σκουρτόπουλος δεν τον χρησιμοποίησε στο τέταρτο δεκάλεπτο, εκείνος όμως είχε προλάβει σε 19 λεπτά να σκοράρει 18 πόντους, να κερδίσει εννέα φάουλ, να μαζέψει οκτώ ριμπάουντ, να κλέψει δύο μπάλες και να κόψει μια προσπάθεια του Ντάνιελ Χάκετ στον αιφνιδιασμό. Ουδείς κατάλαβε γιατί ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πίστεψε τόσο πολύ στις δυνατότητές του σε εκείνη τη φάση, λογικά και εκείνος θα προτιμούσε να έχει αποφύγει αυτή την κατάσταση και σίγουρα δεν θα ξαναπάει μέχρι το τέλος αν ο Αντετοκούνμπο τον πάρει στο κυνήγι.
Γράψαμε μετά από τα ματς στο Ηράκλειο Κρήτης πως αυτή η Εθνική οφείλει στον εαυτό της να στοχεύει σε ένα μετάλλιο και στην απευθείας πρόκριση στο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το καλοκαίρι του 2020 για να έχει συνέχεια και να είναι συνεπής στις μεγάλες διοργανώσεις. Δεν λέμε ότι το μετάλλιο θα το πάρει, δεν λέμε πως είναι μία από τις τρεις κορυφαίες ομάδες του επερχόμενου Παγκοσμίου. Αυτό θα φανεί στο παρκέ και όχι στα λόγια. Λέμε όμως πως έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται για να πετύχει. Ναι, της λείπει το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, καλό θα είναι όμως να μη στεκόμαστε συνεχώς σε αυτό, διότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε ο Καλάθης θα γίνει Στεφ Κάρι, ούτε ο Αντετοκούνμπο θα γίνει Κέβιν Λοβ, ούτε ο Λαρεντζάκης θα γίνει Κλέι Τόμπσον.
Αυτό, καλύτερα απ' όλους εμάς, το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στην Εθνική. Από το προπονητικό team, μέχρι τον 13ο και τον 14ο παίκτη που θα κοπούν και δεν θα κάνουν το ταξίδι για την Κίνα. Γι' αυτό λοιπόν θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα, στον αιφνιδιασμό, στο ριμπάουντ και στο σκληρό παιχνίδι. Ο Γιάννης έκοψε σουτ, ο Καλάθης πίεσε στη μπάλα, το ίδιο και ο Παπανικολάου. Ο Μπουρούσης μάζεψε 17 ριμπάουντ. Ο Λαρεντζάκης έκανε δύο κλεψίματα, ο Θανάσης έβγαλε ενέργεια και χάρισε ένα φοβερό highlight με το chase down block στον Αμεντέο Ντέλα Βάλε. Κάπως έτσι θα είναι η ομάδα που θα δούμε στα γήπεδα της Κίνας, τουλάχιστον στα παιχνίδια της πρώτης φάσης απέναντι στο Μαυροβούνιο, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Ναι, θα έρθουν -και νωρίς μάλιστα- ζόρικα παιχνίδια και εκεί θα χρειαστεί και το τρίποντο. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα βρεθούν στον δρόμο μας στη Β' Φάση στη Σεντζέν και εκεί θα χρειαστούμε τουλάχιστον μια νίκη για να προκριθούμε στο πρώτο νοκάουτ. Στην οκτάδα λογικά θα συναντήσουμε τους Γάλλους, σε ένα μπρα-ντε-φερ για γερά νεύρα, με αντιπάλους σπουδαίους παίκτες όπως ο Νάντο Ντε Κολό, ο Εβάν Φουρνιέ, ο Αντριάν Μορμάν, ο Ρουντί Γκομπέρ και ο Βενσάν Πουαριέ.
Σκληράδα, έλεγχος των ριμπάουντ, καλό ποσοστό από τη γραμμή των βολών, αλλά και μερικά σουτ από την περιφέρεια. 5/22 είχε η Ελλάδα απέναντι στους Ιταλούς, σε αυτό το ποσοστό κυμαίνεται μέχρι στιγμής, πρέπει όμως να το ανεβάσει πάνω από το 30%-32% και πρέπει να το κάνει άμεσα διότι το ψυχολογικό κομμάτι παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο στον δρόμο για την Κίνα.
ΤΑ 20-25' ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΩ… ΣΛΟΥΚΑ
Ο αγώνας με την Ιταλία κύλησε ακριβώς όπως τον περιμέναμε και είναι μάλλον δεδομένο πως σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσει η Εθνική και στα επόμενα παιχνίδια της, όχι μόνο στο τουρνουά Ακρόπολις, αλλά και σε εκείνο στην Κίνα όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Ιορδανία, τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Τουρκία ή την Σενεγάλη. Θα δούμε δηλαδή γκάζι στο πάτωμα για 20-25 λεπτά και συντήρηση στα υπόλοιπα, ούτως ώστε να υπάρξει μια σωστή διαχείριση δυνάμεων και να μειωθεί το ρίσκο για σοβαρούς τραυματισμούς.
Δεν είναι τέτοιος αυτός του Κώστα Σλούκα, ευτυχώς δηλαδή γιατί πίσω από τον Καλάθη δεν υπάρχει άλλος γκαρντ elite επιπέδου. Μένει να δούμε αν το πρόβλημα του παίκτη της Φενέρμπαχτσε μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την δωδεκάδα, καθώς πριν από την έναρξη του τουρνουά Ακρόπολις ο Αντώνης Κόνιαρης πάλευε με τον Γιάννη Αθηναίου και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με τον Ντίνο Μήτογλου για μια θέση στην περιφέρεια και την φροντ λάιν αντίστοιχα. Μπορεί ο προγραμματισμός με τα τέσσερα γκαρντ να διαφοροποιηθεί για να υπάρχει ένας έξτρα κοντός στο ρόστερ; Σε αυτό το ερώτημα είναι πιθανό να μη μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή ούτε ο ίδιος ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.
Όλα αυτά τα στοιχεία που κρατάμε από το παιχνίδι με τους Ιταλούς, η Εθνική θα προσπαθήσει να τα βγάλει στο παρκέ και το βράδυ του Σαββάτου (17/8 στις 22:30) απέναντι στην Τουρκία που έχει μια φοβερή τετράδα παικτών για να "τεστάρει" την άμυνα, το πείσμα, την ενέργεια, την συγκέντρωση και την αποτελεσματικότητα των διεθνών μας. Σκότι Γουίλμπεκιν, Φουρκάν Κορκμάζ, Τσεντί Οσμάν, Ερσάν Ιλιασόβα συνθέτουν ένα εξαιρετικό group που θα βοηθήσει για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα πριν από την αναμέτρηση με την -εκ των φαβορί όχι απλά για ένα μετάλλιο, αλλά ακόμη και για το τρόπαιο- Σερβία το βράδυ της Κυριακής (18/8 στις 20:30).
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ
Αντί επιλόγου, αξίζουν μερικές αράδες για τον Θανάση Αντετοκούνμπο για τον οποίο έχουν ειπωθεί πολλά. Αρκετά φτάνουν το επίπεδο της χυδαιότητας και αυτό δεν είναι άδικο μόνο για εκείνον, αλλά και για τον Γιάννη που βλέπει το όνομά του να μπαίνει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Κάτι λιγότερο από 13 λεπτά έπαιξε απέναντι στην Ιταλία ο Θανάσης, για να σκοράρει 8 πόντους από 4/5 δίποντα, να παίξει άμυνες και να χαρίσει το απόλυτο chase down block στον Ντέλα Βάλε.
Πως μπορεί να χαρακτηρίζεται αυτός ο παίκτης "βύσμα"; Πήγε στους Μπακς για να γίνει ο 15ος (ο τελευταίος δηλαδή) του ρόστερ, με το μίνιμουμ των αποδοχών. Πιο έμπειρος από οποιονδήποτε 15ο παίκτη στο ΝΒΑ, πιο έτοιμος, εργατικός, θα παλέψει σε κάθε προπόνηση, θα μπει για να βγάλει μερικές άμυνες, θα κυνηγήσει μια διεκδικίσιμη κατοχή, θα πανηγυρίσει όρθιος στον πάγκο ακόμη κι αν δεν παίξει για δέκα συνεχόμενα ματς, είναι κίνηση χωρίς ρίσκο για τους Μπακς και όχι χατήρι στον Γιάννη. Ναι, αν δεν τον έλεγαν Αντετοκούνμπο μπορεί να μην έπαιρνε αυτή την ευκαιρία. Πείτε μου όμως, πόσα ονόματα 15ων παικτών στο ΝΒΑ γνωρίζετε και ποιος θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από αυτά που θα δώσει εντός και εκτός παρκέ ο Θανάσης;
Σε όλα υπάρχει όριο και στην περίπτωση του Θανάση πολλοί το έχουν ξεπεράσει.
Πηγή άρθρου – sport24.gr