Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο Κώστας Γασπαρινάτος είχε εμφανίσει πλαστό πτυχίο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Οικονομικών του Πολιτισμού από το London School of Economics, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η βουλευτής.
Μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας η Μαρία Γιαννακάκη σε δήλωσή της τονίζει ότι η ίδια δεν γνώριζε για το γεγονός και ζητάει ο σύζυγός της να υποστεί τις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες.
Αναλυτική η δήλωση της κας Γιαννακάκη:
«Όπως είδε το φως της δημοσιότητας, ο σύζυγος μου, εργαζόμενος από τη δεκαετία του 1980 στον Δήμο Κορυδαλλού, είχε προσκομίσει εκ των υστέρων και μετά την πρόσληψη του, πλαστό πτυχίο.
Ο αιφνιδιασμός μου ήταν απόλυτος, καθώς είχα πλήρη άγνοια, αφού με τον σύζυγο μου γνωρίστηκα το 1998 σε ακαδημαϊκό χώρο.
Ως έλληνας πολίτης, πολλώ δεν μάλλον ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, πιστεύω ότι πρέπει να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο, οι οποίες και θα ακολουθηθούν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε τέτοια αδικήματα. Κατά συνέπεια ζητώ να υποστώ εγώ και η οικογένεια μου, την ίδια μεταχείριση που έχουν και όλες οι υπόλοιπες οικογένειες.
Προκαλώ μάλιστα οποιονδήποτε να αναφέρει, αν από την ημέρα που πληροφορήθηκα το γεγονός, απευθύνθηκα οπουδήποτε προκειμένου να προστατεύσω τον σύζυγο μου.
Τέλος, θέλω να δηλώσω ότι οποιοσδήποτε συσχετισμός του γεγονότος με την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα και την πολιτική μου δραστηριότητα δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Οι ελάχιστοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το γεγονός για δικές τους σκοπιμότητες, δεν θα καταφέρουν τίποτα».
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη, με βάση σχετική εγκύκλιο του ΥΔΜΗΔ [ΔΙΔΑΔ/Φ.34/42/οικ.33906/16-12-2013 (ΑΔΑ ΒΕΧ4Χ-5ΞΕ)], ξεκίνησε ο έλεγχος πλαστών πτυχίων υπαλλήλων του δήμου, με την αποστολή σχετικών ερωτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για την περίπτωση του κ. Γασπαρινάτου, καθόσον είχε προσληφθεί τη δεκαετία του 80 ως ΔΕ αλλά αργότερα έγινε ΠΕ καθώς εμφάνισε πτυχίο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Οικονομικών του Πολιτισμού από το London School of Economics (LSE), το ερώτημα του Δήμου Κορυδαλλού στάλθηκε στον ΔΟΑΤΑΠ (σ.σ. διάδοχο οργανισμό του ΔΙΚΑΤΣΑ).
Η απάντηση του ΔΟΑΤΑΠ τον περασμένο Ιούλιο είναι ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πτυχίο».
Ακολουθούνται όλες οι νόμιμες ενέργειες (πειθαρχικές διαδικασίες, ενημέρωση του ΥΔΜΗΔ και του ΣΕΕΔ) αλλά ο κ. Γασπαρινάτος, προφανώς αναμένοντας τα αρνητικά αποτελέσματα έχει προλάβει και έχει καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης και έχει βγει στην σύνταξη σχεδόν ένα μήνα πριν (σ.σ. τον Ιούνιο του 2014). Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πειθαρχικός καταλογισμός αλλά και αναζήτηση ποινικής ευθύνης για τον συγκεκριμένο υπάλληλο.
Παρόλα αυτά ο κ. Γασπαρινάτος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook (βλ. φωτο παρακάτω) εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι κατέχει το συγκεκριμένο πτυχιο, ενώ υποστηρίζει ότι εργάζεται στο «πτωχό Δημόσιο».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γασπαρινάτος με το συγκεκριμένο «μαϊμού», όπως αποδείχθηκε, πτυχίο δίδασκε επί σειρά ετών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), όπου και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γνωρίστηκε με την Μαρία Γιαννακάκη όταν το 2000 η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε περάσει, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, πρώτη.