«Η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές» ήταν, μεταξύ άλλων, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζοντας το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Αναβάθμιση» σε διακομματικό επίπεδο του ζητήματος της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων ημερών ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη αύξησης των πιέσεων της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να υιοθετηθεί από τις Βρυξέλλες σκληρότερη στάση που θα συνιστά και σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα.
Σε τοποθέτησή του από την Αλεξανδρούπολη, όπου περιόδευσε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων προς την Τουρκία. Ασκησε παράλληλα κριτική κατά της κυβέρνησης, μιλώντας για «τακτική αδράνειας» από το Μαξίμου, αλλά και για «πολιτική κατευνασμού» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να μειώσει η Τουρκία της προσφυγικές ροές. Πολιτική την οποία χαρακτήρισε αναποτελεσματική, υποστηρίζοντας ότι «και έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας τη θέση της περί ανάγκης άμεσης σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να διατυπωθεί κοινή εθνική γραμμή αντίδρασης «απέναντι στην επιθετικότητα της Αγκυρας». Η κ. Γεννηματά, μάλιστα, πρόσθεσε στο «κάδρο» της κριτικής και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η χώρα προχωρεί τα τελευταία χρόνια χωρίς εθνική γραμμή, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί πιο αποφασιστικά προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός προς τις Βρυξέλλες, ζητώντας δήλωσή της Ε.Ε. για μη αναγνώριση θαλάσσιων ζωνών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και για επιβολή κυρώσεων κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος της Ενωσης. Αφετέρου, προς το ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως επισήμανε, πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε η κ. Γεννηματά και από το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, όπου, ειρήσθω εν παρόδω, «κλείδωσε» και η ημερομηνία για την προγραμματική συνδιάσκεψη της παράταξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Μαρτίου.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα του «κοινοβουλευτικού τόξου», στην κριτική κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του και το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το ΝΑΤΟ «παράγοντα αστάθειας» και κατηγορώντας την παρούσα, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «εναπόθεσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν “προστασία” του». Πυρά κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης της Ανατολικής Μεσογείου με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, πρόσφεραν «άλλοθι και ευκαιρίες στην Τουρκία για επιθετικές κινήσεις». Τέλος, η «Ελληνική Λύση» έκανε λόγο για «πολιτική ανυπαρξία της κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά θέματα», ζητώντας τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Αυστηρό μήνυμα από Κομισιόν
«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει «να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας». Ερωτηθείς και για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως «όποιες διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post