xOrisOria News

Παλαιστινιακή εφαρμογή για την αποφυγή της κίνησης στα ισραηλινά σημεία ελέγχου

Παλαιστινιακή εφαρμογή για την αποφυγή της κίνησης στα ισραηλινά σημεία ελέγχου

REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN

Εφαρμογή βοηθά τους Παλαιστίνιους οδηγούς στη Δυτική Όχθη να αποφεύγουν την κίνηση στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού, βρίσκοντας δρόμους που οι συμβατικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν.

Σύμφωνα με το Reuters, το Doroob Navigator λανσαρίστηκε τον Ιούνιο. Έχει σχεδιαστεί από Παλαιστίνιους και χρησιμοποιεί crowd-sourced δεδομένα από χρήστες για την καταγραφή των ελέγχων στους δρόμους και της κατάστασης όσον αφορά στην κίνηση. Σκοπός είναι να υποκαταστήσει εφαρμογές όπως το Google Maps και το Waze, που σπάνια λαμβάνουν υπόψιν τους περιορισμούς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην κίνηση και τις δυσκολίες στις μετακινήσεις μεταξύ των παλαιστινιακών πόλεων.

Κάποια σημεία ελέγχου υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, σε εισόδους σε χωριά και πόλεις, μα άλλα εμφανίζονται όταν κλιμακώνονται οι εντάσεις.

REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN

Ο Μοχάμαντ Αμπντέλ Χαλίμ, διευθύνων σύμβουλος της Doroob Technologies, είπε ότι κατάλαβε πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονταν έναν νέο τρόπο για να κινούνται αφού μια διαδρομή με «πλοηγό» το Google Maps μεταξύ της Βηθλεέμ και της Ραμάλα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει σε μια κοιλάδα, νιώθοντας χαμένος. «Έπρεπε να σχεδιάσουμε τους χάρτες μας εξαρχής. Το τείχος, τα σημεία ελέγχου, οι οικισμοί…το υπάρχον λογισμικό χαρτών δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταποκριθεί στα πολύπλοκα δεδομένα εδώ» σημείωσε ο 39χρονος.

Η εφαρμογή συγκέντρωσε 22.000 χρήστες μέσα σε δύο μήνες και χρηματοδοτείται από την Ideal, μια εταιρεία στη Ραμάλα, της οποίας επίσης ηγείται ο Αμπντέλ Χαλίμ- που ελπίζει να αξιοποιήσει οικονομικά την εφαρμογή στο μέλλον μέσω μιας λειτουργίας delivery.

Ο αλγόριθμος του Doroob Navigator συνδυάζει αναφορές από χρήστες με στοιχεία που εισάγει το προσωπικό που εργάζεται για την εφαρμογή, προκειμένου να βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τη μεγάλη κίνηση στα σημεία ελέγχου και να παρακάμπτουν τους οικισμούς- στους οποίους, όπως σημειώνει το Reuters, τα περισσότερα παλαιστινιακά οχήματα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται.

REUTERS/MOHAMAD TOROKMAN

Όπως τόνισε ο Αμπντέλ Χαλίμ, οι άλλες εφαρμογές «μπορεί να πουν πως ο μόνος τρόπος να μετακινηθεί κανείς μεταξύ συγκεκριμένων πόλεων είναι να περάσει από οικισμούς (εποίκων)…προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό».

Στη Δυτική Όχθη υπάρχουν οικισμοί Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτικές βάσεις, καθώς και ένα τείχος/ φράχτης. Στην περιοχή ζουν περίπου 3 εκατ. Παλαιστίνιοι και 450.000 έποικοι.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στη Γάζα, αν και οι περισσότεροι χρήστες της βρίσκονται στη Δυτική Όχθη.

Μέχρι τώρα ο Παλαιστίνιοι βασίζονταν σε ομάδες στο Facebook και σε ανταλλαγή πληροφοριών από στόμα σε στόμα για την αντιμετώπιση της κίνησης και των μπλόκων στη Δυτική Όχθη. Το Waze είναι δημοφιλές μεταξύ των Ισραηλινών, αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι λένε πως τους οδηγεί σε διαδρομές που δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουν.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post