Το… παζλ ενδέχεται να ολοκληρώσει ακόμη μία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα πλήρη κείμενα των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς και ακόμη μία –εν αναμονή– απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, ενδέχεται να ρίξουν φως στο αν και κατά πόσον δικαιούνται αναδρομικά ποσά τα περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πάντως, και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι όσοι δικαιούνται αναδρομικά στις συντάξεις τους, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα ικανοποιηθούν. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βρούτση, το υπουργείο Εργασίας περιμένει τις ολοκληρωμένες αποφάσεις, καθώς την περασμένη Παρασκευή δόθηκαν στη δημοσιότητα οι περιλήψεις τους, ώστε να ξεκαθαρίσει η όλη εικόνα. Επανέλαβε βέβαια και αυτός ότι όλοι όσοι με βάση την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά θα ικανοποιηθούν πλήρως, για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Πάντα υπό την αίρεση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας». «Το πόσοι και τι ποσά, θα τα δούμε στην τελική απόφαση, το πότε θα καθοριστεί από το τελικό ποσό», τόνισε για να συμπληρώσει πως «μπορεί να προκύψουν και αναδρομικά που δεν ξέρουμε ακόμα. Υπάρχει μια περιοχή που θέλουμε να διευκρινιστεί περισσότερο στην τελική απόφαση του ΣτΕ».
Το… παζλ ενδέχεται να ολοκληρώσει ακόμη μία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Στην πράξη, Πρωτοδικείο και Εφετείο επιδίκασαν αναδρομικά σε συνταξιούχο, όχι μόνο για το 2015 αλλά έως και τον Ιούνιο του 2017, ήτοι μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Η απόφαση του Εφετείου εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και ακολούθως ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και νομικοί εκτιμούν πως η απόφαση αυτή θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Σε αυτήν, μάλιστα, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εκκρεμούν ακόμα και κάποιες άλλες αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την τελική δρομολόγηση του εν λόγω ζητήματος».
Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους θα καθορίσουν εν πολλοίς τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας, ειδικά δε αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 10μηνο πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου επιφέρει κόστος της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Κι ενώ για τα αναδρομικά του παρελθόντος τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθαρίζει όσον αφορά τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις. Τυχεροί θεωρούνται όσοι συνταξιούχοι είχαν ήδη προσφύγει κατά της περικοπής των επικουρικών συντάξεων τους, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ μεικτά, καθώς δικαιούνται να πάρουν αναδρομικά τα ποσά που τους κόπηκαν. Οι υπόλοιποι, αν και δικαιώνονται με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, χάνουν το δικαίωμα για αναδρομικά, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Ο χρόνος των όποιων νέων διεκδικήσεων μετράει από τις 4 Οκτωβρίου και έως την ψήφιση του όποιου νέου νόμου.
Έντυπηkathimerini.gr