O Προκόπης Παυλόπουλος με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και δη εκείνου ανάμεσα σε Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανο, υπογράμμισε από τη Βηρυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όπου έγινε δεκτός από τον ομόλογό του Μισέλ Αούν. Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στον Λίβανο, λίγο μετά την τριμερή που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό αλλά και τις πολύ σημαντικές επαφές οι οποίες έγιναν χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου, αναδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει γι’ αυτή τη χώρα-κλειδί της Ανατολικής Μεσογείου. «Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου έχει παραγάγει πολύ θετικά αποτελέσματα και το μέλλον διαγράφεται ακόμη περισσότερο αισιόδοξο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «όπως είναι κοινώς γνωστό, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν από καιρό επιλέξει την οδό της συνεργασίας με κάθε γειτονική χώρα και τον λαό της, χωρίς οιασδήποτε μορφής προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, σεβόμενες την ιδιαιτερότητα των χωρών και των λαών πάνω στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Περαιτέρω, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει σαφές, urbi et orbi, ότι οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ούτε έχουν ως στόχο –ούτε κατά διάνοια– να απομονώσουν ή να αποδυναμώσουν άλλες χώρες».
Κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρετέθη προς τιμήν του από τον Λιβανέζο πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, επίσης, την ανάγκη όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων, βεβαίως, εκείνων που αφορούν τον Λίβανο.
Χθες, στη Βηρυτό έγιναν επίσης επαφές ανάμεσα σε Λίβανο και Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό να προχωρήσει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, αλλά και να υπάρξουν βήματα στην προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, οι υπ. Εξωτερικών και Ενέργειας Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, με τους Λιβανέζους ομολόγους τους Γκεμπράν Μπασίλ και Νάντα Μπουστάνι, είχαν εκτενείς επαφές για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Οπως είπε μετά τη συνάντηση ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, οι συζητήσεις ήταν προσανατολισμένες στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών. Μια τέτοια συμφωνία, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή».
ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr