Η θεραπεία που προσφέρει η σύγχρονη δερματολογία, δίνει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα και ενδείκνυται να γίνεται τους χειμερινούς μήνες, όταν δηλαδή η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι έντονη και πάντα σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως έχει υπολογιστεί ότι αντιαισθητικές κηλίδες έχουν περίπου 45-50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 90% των οποίων είναι γυναίκες!
«Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας επιτρέπει πλέον να απαλλαγούμε γρήγορα από τις αντιαισθητικές κηλίδες»τονίζει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα και προσθέτει:
«Σήμερα έχουμε στη «φαρέτρα» μας αρκετά μέσα προκειμένου να έχουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα κατά της εξάλειψης αλλά και της επανεμφάνισης των κηλίδων ».
Συγκεκριμένα στη διάθεση των δερματολόγων κατά των κηλίδων υπάρχουν:
Η χρήση λευκαντικών αλοιφών
Tο χημικό peeling με το οποίο γίνεται η αφαίρεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος δημιουργώντας μία νέα επιδερμίδα καλύτερη και λαμπερότερη από την προηγούμενη
Η χορήγηση βιταμίνης βοηθάει στην πρόληψη για τις δυσχρωμίες από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική θεραπεία αποκαθιστά την ελαστικότητα, τη φωτεινότητα και τον τόνο του δέρματος, ενώ παράλληλα αποχρωματίζει τις δυσχρωμίες, λειαίνοντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
Τα Laser νέας γενιάς δρουν απευθείας στα υπερενεργά μελανοκύτταρα αναστέλλοντας τη δράση τους, με αποτέλεσμα να αποδομείται η δυσχρωμία. Τ.
Τι φταίει
Οι αντιαισθητικές καφέ κηλίδεςεμφανίζονται κυρίως στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, αναπαραγωγικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο.
Το μέλασμα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα, χωρίς φυσικά να εξαιρεί και τους άνδρες σε μικρότερο ποσοστό.
Οι δυσχρωμίες αυτές εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του προσώπου (παρειές, μέτωπο, μύτη, άνω χείλος, πηγούνι) και των χεριών, λιγότερο στο λαιμό ή άλλα μέρη του σώματος και οφείλονται στην τοπική αύξηση της μελανίνης στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος αλλά και σε αριθμό.
Σύμφωνα με τους δερματολόγους οι κύριες αιτίες εμφάνισης είναι:
Η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία , χωρίς προστασία
Oρμονικές διακυμάνσεις λόγω χρήσης φαρμάκων ή αντισυλληπτικών
Κληρονομικοί παράγοντες
Έντονο στρες
Έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό ή έλλειψη μαγνησίου και έλλειψη βιταμίνης C
Η λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων (κορτιζόνης, ισοτρετινοϊνης και άλλων φωτοευαίσθητων ουσιών)
Η αφυδάτωση του δέρματος
Η ακμή όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά
Η χρήση καλλυντικών με αλκοόλ (οινόπνευμα)
Η κύηση
Η εμμηνόπαυση
Πως θα εξαφανιστούν;
Το μέλασμα χαρακτηρίζεται από υπερχρωματισμό σημείων του προσώπου και διακρίνεται σε τρεις τύπους:
Τον επιδερμικό (παρουσία περίσσειας μελανίνης στην επιδερμίδα)
Το δερματικό ή χοριακό (παρουσία μελανοφάγων στο κυρίως δέρμα)
Το μικτό τύπο (εμφανίζονται κηλίδες τόσο στην επιδερμίδα, όσο και στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος). Πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι ο τύπος του μικτού μελάσματος.
«Η καλύτερη πρόληψη είναι η λογική έκθεση στον ήλιο. Όταν η έκθεση στον ήλιο δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε είναι απαραίτητη η χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και η συχνή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον άνω των 30, το οποίο να έχει προστασία και στους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων UVA& UVB» καταλήγει η ειδικός.