«Περίεργη» ανακάλυψη από την κινεζική αποστολή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης
NASA
Ένα ασυνήθιστου χρώματος, τύπου «τζελ» υλικό ανακάλυψε το όχημα εδάφους της κινεζικής αποστολής Chang'e 4 στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.
Όπως αναφέρει το Space.com, το ρόβερ της αποστολής, Yutu-2, έκανε την περίεργη αυτή ανακάλυψη κατά την 8η σεληνιακή ημέρα της αποστολής. Η ανακάλυψη αυτή έκανε τους επιστήμονες που επιβλέπουν την αποστολή να αναβάλουν άλλα σχέδια που είχαν για την κίνηση του οχήματος και να επικεντρώσουν τα όργανά του στη διερεύνηση του περίεργου υλικού.
Η 8η ημέρα άρχισε στις 25 Ιουλίου, με το Yutu-2 να αρχίζει να κινείται σε μια περιοχή γεμάτη με πολλούς μικρούς κρατήρες, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Αεροδιαστημικού Ελέγχου Πεκίνου. Στις 28 Ιουλίου η ομάδα της αποστολής Chang'e 4 ετοιμαζόταν να απενεργοποιήσει το Yutu-2 για τον συνηθισμένο του μεσημεριανό «ύπνο», προκειμένου να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ακτινοβολία από τον ήλιο. Ένα μέλος της ομάδας εντόπισε έναν μικρό κρατήρα που φαινόταν να περιέχει υλικό με χρώμα και λάμψη διαφορετικά από ό,τι βρίσκονταν γύρω.
Η ομάδα ελέγχου κάλεσε τους επιστήμονες, και αποφασίστηκε η αναβολή των σχεδίων για κίνηση προς τα δυτικά και η περαιτέρω διερεύνηση του υλικού. Το όχημα προσέγγισε τον κρατήρα και τον εξέτασε με τα όργανά του. Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ποια είναι ακριβώς η φύση του υλικού, πέραν του ότι θυμίζει τζελ και ότι έχει ασυνήθιστο χρώμα. Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, είναι να πρόκειται για γυαλί το οποίο δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωριτών στην επιφάνεια της Σελήνης.
Όπως σημειώνει το Space.com, η Σελήνη έχει δώσει εκπλήξεις και στο παρελθόν: Ο αστροναύτης της αποστολής «Απόλλων 17» και γεωλόγος Χάρισον Σμιντ είχε βρει έδαφος πορτοκαλί χρώματος το 1972. Εν τέλει διαπιστώθηκε πως είχε προκύψει λόγω ηφαιστειακής έκρηξης πριν από 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.
H αποστολή Chang'e 4 εκτοξεύτηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2018, πραγματοποιώντας την πρώτη «μαλακή» προσελήνωση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου. Το ρόβερ είχε καλύψει απόσταση 271 μέτρων μέχρι το τέλος της 8ης σεληνιακής ημέρας.
Προτεινόμενα για εσάς
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr