Την ιδέα της έρευνας είχαν ευφάνταστοι δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού KOAT TV, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν από γενειοφόρους περαστικούς να πάρουν με μπατονέτα δείγματα από τις γενειάδες τους.
Τα δείγματα ανέλυσε στη συνέχεια ο μικροβιολόγος δρ Τζων Γκόλομπικ από τον όμιλο διαγνωστικών κέντρων Quest Diagnostics – και όσα ανακάλυψε έκαναν να σηκωθούν οι τρίχες της κεφαλής του.
«Συνήθως δεν εκπλήσσομαι τόσο πολύ», παραδέχθηκε ο δρ Γκολόμπικ στο σχετικό βίντεο, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, το «Action 7 News».
Και εξήγησε πως η έκπληξή του οφείλεται στο γεγονός ότι σε μερικές από τις γενειάδες εντόπισε βακτήρια των εντέρων – «το είδος που κανονικά βρίσκουμε στα κόπρανα», όπως είπε χωρίς περιστροφές.
Ο δρ Γκολόμπικ διευκρίνισε πως σε όλες τις γενειάδες εντόπισε βακτήρια, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλα τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν αλλά και στο σώμα μας.
Το να βρει, όμως, εντερικά βακτήρια σε κάποιες από αυτές, ήταν εκτός λογικής. «Θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ρυπαρότητα για να βρεθεί κάτι τόσο ανησυχητικό», τόνισε, γεγονός που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι κάτοχοι αυτών των γενειάδων δεν έχουν μάθει να πλένουν τα χέρια τους όταν τελειώνουν με την τουαλέτα.
Τα καλά νέα (αν θεωρηθούν καλά) είναι πως τα επίπεδα των εντερικών βακτηρίων που εντοπίστηκαν δεν ήταν τέτοια ώστε να μπορούν να αρρωστήσουν όποιον έρθει σε επαφή με την γενειάδα.
Δεδομένου, όμως, ότι η πρωτότυπη αυτή έρευνα ήταν πολύ μικρή, δεν αποκλείεται να ήταν διαφορετικά τα δεδομένα εάν συμμετείχε πολλαπλάσιος αριθμός εθελοντών.
Όπως και να ‘χει, το μήνυμα προς τους κυρίους είναι να φροντίσουν να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν βγουν από την τουαλέτα και να σαπουνίζουν εξίσου καλά και καθημερινά την γενειάδα τους.
Και να μην την αγγίζουν καθόλου στη διάρκεια της ημέρας, συνιστά ο δρ Γκόλομπικ.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως οι πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι στις γενειάδες μπορούν να παγιδευτούν κάθε είδους βακτήρια και τοξίνες χρονολογούνται από το 1967 με τη δημοσίευση σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση «Applied Microbiology».
Σημειώνεται ότι πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι τουαλέτες συνήθως είναι το σημείο του σπιτιού με τα λιγότερα μικρόβια, διότι συνηθίζουμε να τις καθαρίζουμε και να τις απολυμαίνουμε σχεδόν καθημερινά.
Πηγη τα νεα