ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΚΟΣΤΙΣΕ;;; 74.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ!
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ (1.5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ);;
204.843.000 ΕΥΡΩ!!
Περισσότερες πληροφορίες για το κατόρθωμα της Ινδίας.
Η Ινδία είναι πλέον η πρώτη Ασιατική χώρα που κατάφερε να στείλει δορυφόρο στον Άρη, καθώς και η πρώτη χώρα παγκοσμίως που μπόρεσε να το καταφέρει με μια προσπάθεια.
Το κέντρο ελέγχου δέχθηκε το μήνυμα της επιτυχίας της αποστολής σήμερα στις 7:41 π.μ., τοπική ώρα. Ο δορυφόρος Mangalyaan είχε εισέλθει στην τροχιά του κόκκινου πλανήτη 12 λεπτά νωρίτερα, αλλά το μήνυμα έπρεπε να διασχίσει 650 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στη Γη.
Η Ινδία θα εισέλθει τώρα στο ελίτ κλαμπ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία διαπλανητικές διαστημικές αποστολές, αφήνοντας πίσω την Κίνα.
https://www.youtube.com/watch?v=DvJEvW5cyC4
Ο πρωθυπουργός, Narendra Modi βρέθηκε στον Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας (ISRO) για να παρακολουθήσει την αποστολή. «Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ο δορυφόρος μας έφτασε σε μέρη που γνωρίζουν λίγοι», δήλωσε και συνεχάρη όσους έλαβαν μέρος στην αποστολή.
Αν και υπήρχαν πολλές πιθανότητες αποτυχίας, η Ινδία κατάφερε να τις ξεπεράσει. Μέχρι τώρα, έχουν γίνει 51 απόπειρες αποστολής δορυφόρων στον Άρη, από τις οποίες τουλάχιστον οι μισές έχουν αποτύχει.
Ο δορυφόρος Mangalyaan, το όνομα του οποίου σημαίνει «σκάφος του Άρη», απογειώθηκε από το νησί Shriharikota, ανατολικά της Ινδίας, πριν από 10 μήνες. Η συσκευή που ζυγίζει 1.350 κιλά μπήκε πρώτα σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη και στη συνέχεια με ελιγμούς και χάρη στους πυραύλους της μπόρεσε να ταξιδέψει μέχρι τον Άρη.
Οι Ινδοί επιστήμονες δοκίμασαν επιτυχώς την κύρια μηχανή, τη Δευτέρα και προετοίμασαν το δορυφόρο ώστε να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν η μείωση της ταχύτητας του σκάφους που έφτανε τα 13,7 μίλια ανά δευτερόλεπτο.
«Έχει καλύψει το 98% της απόστασης, αλλά το τελευταίο 2% είναι το δύσκολο κομμάτι,» είπε ο Pallava Bagla, επιστημονικός σχολιαστής, πριν από την επιτυχή είσοδο του δορυφόρου. «Αν γίνει πολύ γρήγορα, τότε θα απομακρυνθεί από τον Άρη και θα χαθεί στο διάστημα. Εάν γίνει πολύ αργά, θα συντριβεί με τον πλανήτη».
Πολλοί κατέκριναν το γεγονός ότι παρόλο που πολλοί κάτοικοι της χώρας υποφέρουν από φτώχεια και υποσιτισμό, η Ινδία ξόδεψε 70 εκατομμύρια δολάρια στη συγκεκριμένη αποστολή. Ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η αποστολή στον Άρη θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστήμονες και μηχανικούς, ενώ θα βοηθήσει επίσης στην εύρεση πρακτικών εφαρμογών που θα επιλύσουν τα προβλήματα του πλανήτη.
Άλλοι πιστεύουν πως η Ινδία μπορεί να συνεχίσει την ανοδική πορεία της. «Μέχρι τώρα δεν ξεπερνούσαμε κάποια συγκεκριμένα όρια, επειδή η οικονομία της χώρας μας δεν ήταν σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Manoj Joshi, αναλυτής από το Δελχί. «Το μοντέλο αυτό είναι πολύ επιτυχημένο, οι επιστήμονες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, όμως δεν επενδύουμε αρκετά».
Η σημερινή επιτυχία κάνει την Ινδία την τέταρτη χώρα μετά τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία που εισήλθε σε τροχιά ή προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη. Η αποστολή της Ινδίας κόστισε μόνο το ένα δέκατο από τα χρήματα που έδωσε η NASA για να στείλει δορυφόρο στον Άρη.
Ο δορυφόρος της NASA (Maven) έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι συνέβη με το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του Άρη πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ο ινδικός δορυφόρος θα μελετήσει την επιφάνεια του πλανήτη και τη σύνθεση των μεταλλικών του στοιχείων, ενώ θα αναλύσει την ατμόσφαιρα για δείγματα μεθανίου, ενός χημικού στοιχείου που είναι έντονα συνδεδεμένο με τη ζωή στη Γη.
Η πρώτη επιτυχής αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Άρη έγινε το 1964 με το διαστημικό σκάφος Mariner 4, το οποίο έστειλε στη Γη 21 εικόνες της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη. Η πρώην Σοβιετική Ένωση έφτασε στον πλανήτη το 1971, και η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, το 2003.