xOrisOria News

Ποια σοβαρή ασθένεια αποκαλύπτει η αναπνοή μας;

Όπως τα μάτια φανερώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τα νύχια φανερώνουν πιθανά προβλήματα στο συκώτι, η αναπνοή μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια πρώιμη ένδειξη για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας…

 

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ διαπίστωσαν ότι οι αλλοιώσεις στα κύτταρα και οι βλάβες τους ιστούς αφήνουν ένα χημικό “αποτύπωμα” που μπορεί να ανιχνευθεί χωρίς επεμβατικές εξετάσεις. Αυτό το χημικό αποτύπωμα αντιστοιχεί σε καρκινικές αλλοιώσεις και εντοπίζεται στον αέρα που εκπνέουμε. Έτσι, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο όμοια με το αλκοτέστ οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο. Η επονομαζόμενη “ηλεκτρονική μύτη” περιλαμβάνει αισθητήρες που αποτελούνται από νανο-υλικά, όπως ο χρυσός. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνονται με τη βοήθεια ειδικής εργαστηριακής εξέτασης που ονομάζεται ανάλυση χρωματογραφίας/φασματομετρίας μαζών (GC/MS).

Οι αισθητήρες καταγράφουν τη συγκέντρωση ουσιών όπως οι αλδεΰδες, οι υδρογονάνθρακες, οι αλκοόλες, οι κετόνες, οι εστέρες και τα νιτρίλια, οι οποίες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας. Η εγκυρότητα αυτών των μη επεμβατικών εξετάσεων επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, η οποία κατέδειξε ότι χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds – VOCs) είναι αυξημένες στα δείγματα εκπνεόμενου αέρα ασθενών με καρκίνο στο στομάχι και έλκος.

Όπως αναφέρει το onmed.gr, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους τεστ ανοίγουν νέους, πολλά υποσχόμενους δρόμους στη διάγνωση των καρκίνων του γαστρεντερικού, διαχωρίζοντας αυτά τα περιστατικά από περιπτώσεις ασθενών με άλλες παθήσεις του στομάχου. Επίσης, δύο πιλοτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2012 έδειξαν ότι το μοναδικό χημικό αποτύπωμα της αναπνοής όχι μόνο διαχωρίζει τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από τα υγιή άτομα, αλλά παράλληλα διαχωρίζει τις μορφές καρκίνου που οφείλονται στο κάπνισμα από άλλες μορφές που δε σχετίζονται με τη βλαβερή συνήθεια.

Use Facebook to Comment on this Post