Σύμφωνα με το διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης OECD, η βιομηχανία κρέατος έχει επιζήμια επίδραση στο περιβάλλον και την υγεία μας, παρά την απασχόληση και τα έσοδα που παράγει.
Η αύξηση στην κατανάλωση του κρέατος σε όλο τον πλανήτη συνδέεται με την αστικοποίηση, μια τάση που συνεπάγεται αλλαγές στο lifestyle και τις καταναλωτικές συνήθειες και, για να πάρετε μια γεύση, δείτε πόσα κιλά κρέατος καταναλώνει το χρόνο ο κάθε πολίτης από τις παρακάτω 15 χώρες, οι οποίες σημειώνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Αυστραλία 93
Η.Π.Α 91,1
Ισραήλ 86
Αργεντινή 84,9
Ουρουγουάη 82,9
Βραζιλία 78,1
Νέα Ζηλανδία 73,5
Χιλή 72,5
Καναδάς 70,5
Μαλαισία 54,9
Νότια Αφρική 50,7
Σαουδική Αραβία 50,5
Ρωσία 50,2
Νότια Κορέα 50,2
Κίνα 48,8
Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την κατανάλωση μοσχαρίσιου, βοδινού, χοιρινού κρέατος, αλλά και πουλερικών και προέρχονται από το OECD-FAO Agricultural Outlook 2014.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αυστραλία με κάθε πολίτη της να καταναλώνει σχεδόν 100 κιλά κρέατος το χρόνο -ή αλλιώς περίπου 250 γραμμάρια την ημέρα-, ενώ στη 2η θέση βρίσκονται οι Η.Π.Α. και στην 3η το Ισραήλ.
Κι όσο κι αν η Ελλάδα δεν φαίνεται πουθενά σε αυτή τη λίστα, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι τελικά ίσως και να μην καταναλώνουμε τόσο κρέας όσο νομίζουμε, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων ετών που παρουσιάστηκαν το 2014 σε εκδήλωση με θέμα: «Τα trans -λιπαρά οξέα στη διατροφή μας» (διοργάνωση: Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών), η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση σε κατανάλωση κρέατος, με τη διαφορά ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.