Το σύγχρονο βιοµηχανοποιηµένο περιβάλλον των µεγαλουπόλεων µε τις ανεξάντλητες πηγές θορύβου αυξάνει αλµατωδώς τον αριθµό των ανθρώπων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα ακοής.
Περίπου στα 360 εκατοµµύρια υπολογίζονται σήµερα όσοι έχουν µικρό ή µεγάλο πρόβληµα βαρηκοΐας, ενώ οι ειδικοί εκτιµούν ότι στο µέλλον θα υπάρχουν ακόµα περισσότεροι.
Ο τρόπος ζωής των νέων, που χρησιµοποιούν σε υπερβολικό βαθµό τα ακουστικά των προσωπικών συσκευών ήχου και συχνάζουν σε δηµόσιους χώρους όπου τα ντεσιµπέλ χτυπούν κόκκινο, είναι η κύρια αιτία ανησυχίας των επιστηµόνων.Αυτό δεν σηµαίνει ότι είναι µόνο το υψηλό επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος που ενοχοποιείται για την απώλεια της ακοής.
Το γήρας είναι άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας, όπως είναι και οι γενετικές παθήσεις. Κάποιες από αυτές είναι, για παράδειγµα, η νευροϊνωµάτωση τύπου ΙΙ ή νόσος του Recklinghausen και η αδρενολευκοδυστροφία.
Χρόνιες ασθένειες
Η ακοή µπορεί να χαθεί και από κάποιο σοβαρό τραύµα στο κεφάλι, το οποίο µπορεί να εξαρθρώσει τµήµα του αυτιού ή να προκαλέσει µόνιµες βλάβες στα νεύρα. Βλάβη στο τύµπανο και στο εσωτερικό του αυτιού ενδέχεται να προκληθεί από την απότοµη αλλαγή της πίεσης. Αυτό συµβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια καταδύσεων ή πτήσεων µε αεροπλάνο.
Αν ο τραυµατισµός του αυτιού είναι σοβαρός, µπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέµβαση για την αποκατάσταση της ακοής.
Επιπλέον, κάποιες χρόνιες ασθένειες που δεν σχετίζονται άµεσα µε την ακοή µπορούν να προκαλέσουν την απώλειά της. Σε αυτές περιλαµβάνονται τα καρδιακά νοσήµατα, ο διαβήτης και η ρευµατοειδής αρθρίτιδα. Τέλος, ορισµένα φάρµακα, κυρίως αντιβιοτικά, έχουν ως παρενέργεια την απώλεια της ακοής. Αυτή, ωστόσο, είναι παροδική και η ακοή επανέρχεται µε τη διακοπή της αγωγής.
Πηγη medicalblog
Use Facebook to Comment on this Post