Η διαδικασία της αφόδευσης είναι «ιερή», αφού σηματοδοτεί την καλή λειτουργία του εντέρου, προσφέροντας παράληλλα ανακούφιση.
Πόσο σωστός όμως είναι ο τρόπος που καθόμαστε στην λεκάνη της τουαλέτας την ώρα της αφόδευσης;
Μία νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι ο δυτικός τρόπος δεν είναι απλά λανθασμένος και χρονοβόρος αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μικροβιολόγος Τζούλια Έντερς, «όταν στεκόμαστε όρθιοι ή όταν καθόμαστε, το έντερο “τσακίζει” και εμποδίζει την αφόδευση. Όταν όμως κάνουμε βαθύ κάθισμα, «στάση που παίρνουμε αναγκαστικά όταν χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες τούρκικες τουαλέτες, το έντερο έρχεται σε ευθεία θέση προσφέροντας την ευχαρίστηση της ανεμπόδιστης αφόδευσης».
Τους ισχυρισμούς αυτούς ενισχύουν τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία «1,2 δισεκατομμύρια άνθρωπο στον κόσμο που χρησιμοποιούν το βαθύ κάθισμα δεν έχουν σχεδόν κανένα περιστατικό εκκολπωμάτωσης (σακοειδείς προσεκβολές στο εσωτερικό του εντέρου) ούτε παρουσιάζουν συχνά προβλήματα αιμορροΐδων. Σε αντίθεση, εμείς στη Δύση, πιέζουμε τον ιστό του εντέρου, γεγονός που προκαλεί προβλήματα» σημειώνει η Έντερς.
Παλαιότερη ισραηλινή έρευνα (2003), είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αφόδευση σε βαθύ κάθισμα και όχι σε λεκάνη, είναι «πιο ευχάριστη». Η έρευνα του δρ. Ντοβ Σικίροφ εξέταζε τρεις θέσεις: καθισμένος σε λεκάνη ύψους 42 εκατοστών, σε λεκάνη 31 εκατοστών και απλά εκτελώντας βαθύ κάθισμα. Το τεστ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τελευταία μέθοδος απαίτησε μόλις 50 δεύτερα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ στην τουαλέτα χρειάστηκαν 130 δευτερόλεπτα.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν λεκάνη, η κ. Έντερς προτείνει να πατάμε με τα πόδια πάνω στη λεκάνη ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούμε ένα σκαμνάκι μπροστά από τη λεκάνη ώστε τα πόδια να έρχονται πιο ψηλά.