Υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί τύποι σπαθιών στην Ιαπωνία. Όμως, κάποια φαίνεται πως ξεπερνούν κάθε φαντασία, όσο συντηρητική και αν είναι…
Γράφει ο Σπύρος Μακρής,
Πολλά σπαθιά έχουν δημιουργηθεί την περίοδο Kofun ενώ, γενικά, μετά την περίοδο Heian φαίνεται πως αποκτούν καμπύλες. Επίσης, διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, το πεδίο εφαρμογής και τη μέθοδο παρασκευής τους.
Το μεγαλύτερο και μακρύτερο είναι αυτό που βλέπετε και ονομάζετε «Norimitsu Odachi». Έχει μήκος 377 εκατοστά (3μ 77εκ.) και ζυγίζει 14,5 κιλά. Ποιο να ήταν το μέγεθος του σαμουράι που χρησιμοποίησε αυτό το σπαθί και ειδικά κατά την διάρκεια κάποιας μάχης;
Αναλογικά, θα πρέπει να το κρατούσε κάποιος με ύψος γύρω στα 8 πόδια ή περίπου 2,5 μέτρα. Υπάρχει ένας μύθος(;) που λέει ότι αν στο κοντινό χωριό σκοτώσεις έναν γίγαντα, τότε μπορείς να κρατήσεις το σπαθί του, ως απόδειξη… Λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τον Norimitsu του Osafune, τον Αύγουστο του 1447. Μία παράξενη φυσιογνωμία για την οποία δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά…
Ποιός κρατούσε, τελικά, αυτό το σπαθί; Ίσως όχι και τόσο δύσκολη η απάντηση αν σκεφτούμε πως στο Μουσείο Κρήτης, εκτίθενται τεράστιου μεγέθους διπλοί πέλεκεις που αναλογικά θα πρέπει να τους χειρίζονταν γίγαντες. Μήπως, τελικά, όλα αυτά και άλλα παρόμοια αποτελούν την απόδειξη πως κάποτε υπήρξαν γίγαντες;
Use Facebook to Comment on this Post