xOrisOria News

Πολιτική μάχη για την «κληρονομιά» Ανδρέα Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου και Φώφη Γεννηματά δίνουν ο καθένας τη δική του οπτική για το πολιτικό κληροδότημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε ποιον ανήκει ο Ανδρέας; Τρεις σχεδόν παράλληλες εκδηλώσεις, με αφορμή τα 100 χρόνια –5 Φεβρουαρίου 1919– από τη γέννηση του ιδρυτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους οπτική για το πολιτικό κληροδότημα του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο εχθροί και φίλοι συμφωνούν πως άφησε τη δική του σφραγίδα στην πολιτική σκηνή του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Χθες το απόγευμα, στην Αχαΐα, τη γενέτειρα των Παπανδρέου, ο γιος του, Γιώργος Παπανδρέου, σημείωνε πως ο πατέρας του είναι και «πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης» και ως εκ τούτου «είμαστε όλοι παιδιά του», προτάσσοντας τη συνδρομή του Ανδρέα Παπανδρέου στη συνένωση όλων των κομματιών της τότε Kεντροαριστεράς σε μία μεγάλη παράταξη. Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αναφερθεί και σε αυτή την άτυπη μάχη για την «εκπροσώπηση» του σήμερα. «Για αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα, από διάφορα μετερίζια, αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς», ανέφερε, προσθέτοντας τελικά πως «ανήκει σε όλους».

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά, μιλώντας από τη Χίο, το νησί όπου γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποθέωνε την πολιτική ευφυΐα και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ταυτόχρονα δεν ξέχασε να θέσει διαχωριστικές γραμμές με τη σημερινή κυβέρνηση. «Δυστυχώς βέβαια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν πρόθυμοι μιμητές που επιχειρούν να στήσουν ένα βρώμικο 2019, αλλά θα πάρουν απάντηση από τον ελληνικό λαό», ήταν η φράση της. Ενα 24ωρο πριν, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσίαζε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου. Πολιτισμικό πορτρέτο» (εκδόσεις Πεδίο), αποτυπώνοντας πως ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει εκτός του πεδίου του την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η συγγραφέας εξήρε την προσωπικότητά του, σημειώνοντας πως «μας έμαθε τι σημαίνει κριτική σκέψη, μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι το πολιτισμικό είναι ένα πεδίο δυναμικών συγκρούσεων». Την ίδια ώρα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρ. Βερναρδάκης, τόνιζε πως «δεν υπήρξε κάποια μεταφυσική, υπερβατική προσωπικότητα που πάντοτε έκανε το σωστό, τη σωστή στιγμή και για τον σωστό λόγο […]. Αλλά βέβαια υπάρχουν και μεγαλειώδεις κινήσεις στρατηγικής και τακτικής στην πολιτική του σταδιοδρομία».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post