“Από το Ντάντσιχ στο Ντονέτσκ, 1939-2014”: με αυτό τον τίτλο, μια ομάδα σημαντικών πολωνών διανοουμένων απευθύνει σήμερα έκκληση προς την Ευρώπη να αποφύγει μια επανάληψη του σεναρίου του “παράξενου πολέμου”, αυτή τη φορά έναντι της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι πολωνοί διανοούμενοι βλέπουν αξιοσημείωτες ομοιότητες ανάμεσα στην κατάσταση στις παραμονές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από 75 χρόνια, και τη σημερινή, και καταγγέλλουν τόσο την πώληση πολεμικών πλοίων Μιστράλ από τη Γαλλία στη Ρωσία, όσο και την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο την οποία αποδέχεται η Γερμανία.
Υπενθυμίζοντας την περίφημη φράση των υποστηρικτών της συνεννόησης με τον Χίτλερ, οι οποίοι αρνούνταν να “πεθάνουν για το Ντάντσιχ”, το μήνυμα, το οποίο δημοσιεύεται στα πολωνικά, ουκρανικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον κινηματογραφιστή Αντρέι Βάιντα και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ιστορικό Βλαντισλάβ Μπαρτοσέφσκι.
}
“Μια τέτοια εγωιστική, κοντόφθαλμη πολιτική των Ευρωπαίων έναντι του επιτιθέμενου δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ. Εντούτοις (…) η Ρωσία, κράτος επιθετικό, κατέλαβε την Κριμαία, τμήμα του εδάφους της γειτονικής της Ουκρανίας. Ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες του προέδρου Πούτιν (…) επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας συμμορίες που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό και τον απειλούν ανοικτά με εισβολή”.
Εξάλλου “αυτά τα τελευταία χρόνια, ο επιτιθέμενος κατάφερε να προσελκύσει στην τροχιά των συμφερόντων του πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς και επιχειρηματίες οι οποίοι πίστεψαν αφελώς στο ‘ανθρώπινο πρόσωπό’ του”, συνεχίζουν οι υπογράφοντες την έκκληση.
“Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνησή του εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε μια πράξη ακόμη σοβαρότερη από την παθητική στάση της Γαλλίας το 1939: να γίνουν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που στηρίζει τον επιτιθέμενο πωλώντας του μεγάλα αποβατικά πολεμικά πλοία Μιστράλ”, συνεχίζουν οι υπογράφοντες. Καλούν τους “πολίτες της Ευρώπης” να ασκήσουν πίεση στο Παρίσι μποϊκοτάροντας τα γαλλικά προϊόντα, αν ο Ολάντ δεν αλλάξει γρήγορα γνώμη.
Τέλος στη δήλωση εκφράζεται λύπη για την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τη συνεργασία γερμανών πολιτικών με το Κρεμλίνο, “είτε αυτό γίνεται εξαιτίας του γερμανικού συμπλέγματος ενοχής, της πίστης τους στο ‘ρωσικό οικονομικό θαύμα΄ είτε με την ελπίδα ότι θα έχουν προσωπικό όφελος”.
“Αυτός που ασκεί σήμερα την πολιτική του ‘μπίζνες ως συνήθως'” υπάρχει κίνδυνος να παρακολουθήσει το θάνατο και άλλων χιλιάδων Ουκρανών και Ρώσων, τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων προσφύγων και μια επίθεση του πουτινικού ιμπεριαλισμού εναντίον άλλων χωρών”, καταλήγουν οι πολωνοί διανοούμενοι.
πηγη http://www.kathimerini.gr/
Use Facebook to Comment on this Post