Σε μια κατηγορία ασθενών, ο πονοκέφαλος είναι συχνός και έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλ. ο ασθενής γνωρίζει καλά τον πονοκέφαλό του, επειδή εμφανίζεται συχνά και με έναν σταθερό τρόπο.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πονοκεφάλων, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται γενικά σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς.
Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι (παραδείγματα: ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, κεφαλαλγία τάσης) είναι οι πιο συχνοί.
Σε αυτούς δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο κι έτσι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι «αρνητικός».
Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια πάθηση του εγκεφάλου πχ όγκο εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία, υδροκέφαλος κ.ο.κ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος με μαγνητική (ή αξονική) τομογραφία έχει ευρήματα. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι πιο επικίνδυνοι, καθώς έχουν επιπλοκές και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.
Γενικά, ένας πονοκέφαλος θεωρείται ύποπτος όταν αρχίζει απότομα (σαν ένα χτύπημα) ή συνοδεύεται από εμετό, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ
Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με πονοκέφαλο πρέπει να εξετάζεται από έναν Νευρολόγο.
Σε ποιες περιπτώσεις ένας πονοκέφαλος θεωρείται επικίνδυνος και θα χρειαστώ επείγουσα εξέταση από νευρολόγο ή νευροχειρουργό;
Ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος όταν:
1. ξεκινάει απότομα και δυνατά, σα να σας χτύπησε μια πέτρα -«ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου»- (υποψία ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου)
2. είναι διαφορετικός από τον συνήθη πονοκέφαλό σας δηλ. έχετε ημικρανία που είναι τυπικής εντόπισης και έντασης και ξαφνικά σας πιάνει «ένα άλλο είδος πονοκεφάλου» (πολλά αίτια)
3. συνοδεύεται από υψηλό πυρετό >39 και αυχενική δυσκαμψία δηλ. ο αυχένας σας πονάει και δεν είναι δυνατόν να ακουμπήσετε το πηγούνι στο στήθος σας (υποψία μηνιγγίτιδας)
4. αρχίζει ταυτόχρονα ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης κ.ο.κ. (υποψία εγκεφαλικής αιμορραγίας)
5. συνοδεύεται από λιποθυμία ή σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις (πολλά αίτια)
6. προήλθε από ένα χτύπημα στο κεφάλι, γίνεται ολοένα και χειρότερος και συνοδεύεται από λήθαργο ή ζάλη (υποψία τραυματικού αιματώματος)
7. συνοδεύεται από εμετό (πολλά αίτια).
Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σίγουρο ότι οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Για παράδειγμα, πονοκέφαλο και εμετό προκαλεί και η γρίπη αλλά και το γνωστό σε όλους μας hangover. Ωστόσο, μόνο η εξέταση από νευρολόγο ή νευροχειρουργό θα αποκλείσει τα σοβαρά αίτια.
iatrikanea.gr