Τα δάνεια είχαν δοθεί σε διάφορες κατηγορίες ιδιωτών για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, π.χ. σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.ά., και χρονολογούνται από την περίοδο ακόμη και προ της κρίσης, το 2005. Εκκρεμούν περισσότερα από 700.000 αιτήματα τραπεζών για καταπτώσεις δανείων με κρατική εγγύηση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διπλός «πονοκέφαλος» είναι για την κυβέρνηση το θέμα των καταπτώσεων των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί σε δάνεια ιδιωτών, ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί η μεν πληρωμή τους από το Δημόσιο απειλεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα, η δε αθέτηση της πληρωμής τους θα προκαλέσει πρόβλημα στις τράπεζες. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, μάλιστα, έχει υποδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν προβλέψεις για το ποσό αυτό, κάτι που θα απειλούσε την κεφαλαιακή επάρκειά τους και θα απαιτούσε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα σε συνεργασία με τις τράπεζες, στο πλαίσιο ενός επταετούς σχεδίου, έως το 2026. Με τον τρόπο αυτό, το βάρος διαχέεται σε βάθος χρόνου και αποφεύγεται ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ασκούνται, ωστόσο, πιέσεις να συντμηθεί η περίοδος, όπως μεταφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου.
Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες ιδιωτών για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους, π.χ. πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.λπ., και χρονολογούνται από την περίοδο ακόμη και προ της κρίσης, το 2005, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Με την κορύφωση της κρίσης επήλθε αδυναμία πληρωμής τους από τους οφειλέτες, με το Δημόσιο να αντιμετωπίζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα καταπτώσεων εγγυήσεων. Οπως αναφέρει η τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, η οποία αναδεικνύει το θέμα, η αργή διαδικασία εκκαθάρισης είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευθούν οι υποθέσεις στο υπουργείο Οικονομικών, το αρμόδιο τμήμα του οποίου είναι υποστελεχωμένο (απασχολεί μόνο δέκα άτομα).
Ενα σχέδιο δράσης έχει τεθεί σε εφαρμογή για τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, προβλέπεται η λειτουργία ενός πληροφοριακού συστήματος έως το τέλος του 2020, αλλά και η ενίσχυση του προσωπικού του αρμόδιου τμήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι θα τοποθετηθούν άλλα δέκα άτομα το πρώτο τρίμηνο του 2020 για μια αρχική περίοδο έξι ετών, ενώ άλλοι δώδεκα μόνιμοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν έως το τέλος του 2022 και ακόμη δώδεκα το 2023. Ετσι, θα φτάσει στα επίπεδα της στελέχωσης που είχε το 2014.
Επίσης, έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή εμπορικών τραπεζών για να αντιμετωπισθούν λειτουργικά θέματα σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης. Η επιτροπή αυτή, αναφέρει η έκθεση, εξετάζει ήδη το πληροφοριακό σύστημα, νομικά και διοικητικά θέματα, με σκοπό να υποβάλει έως το τέλος του χρόνου προτάσεις για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σήμερα εκκρεμούν περισσότερες από 700.000 αιτήματα τραπεζών για καταπτώσεις δανείων με κρατική εγγύηση.
Μια πρόταση που έγινε από πλευράς τραπεζών, να υπαχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής» τα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το θέμα αναμένεται να είναι από τα σημαντικά που θα απασχολήσουν τις αξιολογήσεις των θεσμών το 2020.
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post