Ενα τεράστιο οικονομικό πακέτο ύψους 763 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση και σε κρατικούς φορείς. Ωστόσο, έχουν εκταμιευτεί λιγότερα από τα μισά, και για την ακρίβεια 355 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», με τις ανάγκες να παραμένουν τεράστιες.
Την ίδια στιγμή ΜΚΟ και διεθνείς φορείς έχουν χορηγηθεί με 847 εκατ. ευρώ, εκταμιεύοντας ήδη τα 605 μέσω συμβάσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού μόνο στην Ελλάδα!
Αναλυτικά στοιχεία πάντως για το πού δόθηκαν τα 1.085 εκατ. ευρώ μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων τόσο των Ταμείων Ασύλου-Μετανάστευσης και Εσωτερικής Ασφάλειας όσο και της έκτακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε η Κομισιόν αναφέροντας τον κάθε κρατικό φορέα και ΜΚΟ που έλαβε αναλυτικά τα ποσά, την ημερομηνία και την αιτία της χορήγησης.
Με τα δύο κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Μόρια και Βαθύ Σάμου να έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και σύντομα να αναμένεται το λουκέτο τους και το χειμώνα να πλησιάζει, η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί τους περίπου 20.000 διαμένοντες πρόσφυγες στα νησιά μετατρέποντας τις ζωές τους σε κόλαση σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει ωστόσο να στηρίζει τη χώρα και με πρόσθετα πακέτα, εκτός του 1,6 δισ. ευρώ, χορηγώντας με 24,1 εκατ. ευρώ τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ώστε να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά-μετανάστες μπορούν να τοποθετηθούν αμέσως σε προστατευτικό περιβάλλον και να λάβουν εκπαίδευση μακριά από τους άθλιους χώρους των κέντρων υποδοχής. Αυτά τα χρήματα έχουν σκοπό να δώσουν λύσεις κυρίως στο τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε καταλύματα, προσφέροντας φιλοξενία σε χώρους κατάλληλους για παιδιά, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, διερμηνεία και την πολιτιστική διαμεσολάβηση, καθώς και την παροχή τροφίμων σε περίπου 1.200 ασυνόδευτους ανηλίκους στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Ο ΔΟΜ θα αναλάβει να διευκολύνει την επίσημη εκπαίδευση με την παροχή μεταφοράς και σχολικών ειδών.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα βοηθήσει μετανάστες εγγεγραμμένους σε προγράμματα που ο ΔΟΜ αποκλειστικά διαχειρίζεται στην Ελλάδα βοηθώντας την οικειοθελή επιστροφή και επανένταξη μεταναστών πίσω στις πατρίδες τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως τα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα δύο κύρια χρηματοδοτικά ταμεία, αυτό του Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, έχουν εγκρίνει 1 δισ. ευρώ μόνο για την Ελλάδα είτε μέσω των εθνικών σταθερών χρηματοδοτικών προγραμμάτων 2014-2020 είτε μέσω των έκτακτων χρηματοδοτήσεων σε υπουργεία, κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται και τα 650 εκατομμύρια ευρώ που απελευθέρωσε ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ως μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, φτάνοντας την ευρωπαϊκή συνεισφορά στα 1,6 δισ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κονδυλίων με τη χορηγία 127 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πάνω από 480 εκατ. ευρώ ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα από την αρχή του 2015. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προστίθεται στα 561 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020 (322,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και 238,2 εκατ. από το Ταμείο Ασφάλειας). Η Επιτροπή απελευθέρωσε και 650 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο από το 2016 έως το 2018. Μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί συμβάσεις ύψους 605,3 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για τη διαχείριση του προσφυγικού και την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας.
Κι ενώ η διαχείριση του προσφυγικού βγαίνει καθημερινά εκτός ελέγχου, η έρευνα για κακοδιαχείριση των προσφυγικών κονδυλίων συνεχίζεται τόσο μέσω της Οικονομικής Εισαγγελίας όσο και της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης. Μετά την κλήτευση του πρώην στενού συνεργάτη του Δημήτρη Βίτσα, Ανδρέα Ηλιόπουλου, θεωρείται δεδομένη και η κλήση για κατάθεση και του Οδυσσέα Βουδούρη, πρώην γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.