Αν θέλεις πραγματικά να ευχαριστηθείς τις γεύσεις, την επόμενη φορά που θα πας σε ταβέρνα καλύτερα να μη φοράς το αγαπημένο σου άρωμα, ούτε να βάλεις στο πρόσωπό σου αρωματισμένη καλλυντική κρέμα. Γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα έντονα αρώματα μειώνουν τη γευστική ικανότητα και επηρεάζουν την τέρψη του ουρανίσκου. Η αιτία βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, της μύτης και του στόματος.
Γευόμαστε μυρίζοντας
Η όσφρηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση, αφού το 80-90% της γεύσης το αισθανόμαστε μυρίζοντας, αναλύουν οι επιστήμονες του Science Illustrated. Με τη μάσηση απελευθερώνονται από τα τρόφιμα αρωματικές ουσίες, οι οποίες εξατμίζονται και ανεβαίνουν στη μύτη μέσω της διόδου που ενώνει τη στοματική με τη ρινική κοιλότητα. Από την άλλη μεριά, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα στο κέντρο γεύσης, τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, εκλαμβάνοντας ως πιο σημαντικά εκείνα που προέρχονται από τη μύτη. Η απόδειξη είναι απλή: Αρκεί ένα απλό κρυολόγημα για να αλλοιώσει τη γεύση των τροφών στο στόμα μας. Ιδιαίτερα όταν έχουμε συνάχι, μπορεί να χάσουμε και τελείως τη γεύση μας, διότι φράσσεται η δίοδος μεταξύ μύτης και στόματος. Διάφορες άλλες οσφρητικές δυσλειτουργίες επιδρούν επίσης στη γεύση. Όσο για τους καλοφαγάδες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα ζεστό πιάτο είναι πιο γευστικό από ένα κρύο, επειδή το ζεστό φαγητό απελευθερώνει περισσότερα αρώματα από το κρύο.
Τι κάνουν οι επαγγελματίες δοκιμαστές και γευσιγνώστες
Αυτός είναι και ο λόγος που απαγορεύεται στους γευσιγνώστες να φορούν πάσης φύσεως αρώματα την ώρα που δοκιμάζουν φαγητά ή προϊόντα. Επιπλέον, για να μην μπερδέψουν τις γεύσεις, δε θα πρέπει να έχουν φάει τίποτα τουλάχιστον μία ώρα πριν από τη διαδικασία των δοκιμών. Προκειμένου δε να αξιολογήσουν ένα κρασί και να ανακαλύψουν τα πιθανά ελαττώματά του, το δοκιμάζουν σε θερμοκρασία 20-25 βαθμών Κελσίου, γιατί τότε απελευθερώνει όλη τη μυρωδιά και τη γεύση του.
Μην μπερδεύεις τις μυρωδιές
Κατ΄ επέκταση, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου σε ένα εστιατόριο στο οποίο κυριαρχεί η μυρωδιά της μαγειρεμένης σουπιάς ή την ψαρόσουπά σου μέσα στην τσίκνα της ψησταριάς με τα παϊδάκια. Και σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να διαλέξεις τραπέζι μακριά από τη συσκευή που διακριτικά εκτοξεύει αρωματικό χώρου στην αίθουσα.
Use Facebook to Comment on this Post