Πράσινο φως από Ε.Ε. για το έργο των δικτύων νέας γενιάς 700 εκατ.

Το έργο, γνωστό και ως UltraFast BroadBand (UFBB), στόχο έχει να δημιουργήσει υπερταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις σε περιοχές με ανεπαρκή συνδεσιμότητα στη χώρα μας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πράσινο φως έδωσαν χθες οι αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δημιουργία της υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής της Ελλάδας, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το έργο, γνωστό και ως UltraFast BroadBand (UFBB), στόχο έχει να δημιουργήσει υπερταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις σε περιοχές με ανεπαρκή συνδεσιμότητα στη χώρα μας. Περιλαμβάνει κρατική χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ η οποία, με βάση τη χθεσινή απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού (DG Comp), κρίθηκε ότι είναι σύννομη με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν ιδιωτική συμμετοχή.

Το έργο αποτελεί επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικά του τέως γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) Βασίλη Μαγκάρα. Είναι το δεύτερο έργο που λαμβάνει πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και το γεγονός υπογραμμίστηκε από την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Με την παρούσα απόφαση η Επιτροπή εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη υπερταχειών συνδέσεων στο Διαδίκτυο σε περιοχές της Ελλάδας όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπαρκείς», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος. Επίσης χαρακτήρισε την απόφαση ενίσχυσης του έργου UFBB ένα «σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της Ελλάδας, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά».

Το UFBB αποσκοπεί στη δημιουργία ευρυζωνικής υποδομής ικανής να παρέχει συνδέσεις με ταχύτητες λήψης δεδομένων τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Οι συνδέσεις αυτές πολύ εύκολα θα μπορούν να αναβαθμιστούν σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps).

Στόχος είναι η γεωγραφική κάλυψη των ημιαστικών περιοχών της χώρας (μικρά και μεσαία αστικά κέντρα), στις οποίες πολύ δύσκολα θα επενδύσουν μόνοι τους οι ιδιώτες επενδυτές.

Το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης του έργου UFBB είναι παρόμοιο με εκείνο που ακολουθήθηκε στο προγενέστερο έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της χώρας (Rural Broadband). Η χώρα θα χωριστεί σε επτά περιοχές για τις οποίες θα διαγωνιστούν ιδιώτες να τις αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις σχετικές υποδομές. Στη συνέχεια, οι υποδομές αυτές θα διατεθούν με ίσους όρους σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες στη λιανική (π.χ. ΟΤΕ, Vodafone κ.λπ.).

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει εκφραστεί σχετικά με το έργο που παραλαμβάνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι αναγκασμένη να συνεχίσει την υλοποίησή του, καθώς έχει έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα πιέζεται για απορροφήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές, ειδικά στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. Σημειώνεται ότι το έργο UFBB, εφόσον τελικά προχωρήσει, θα είναι ιστορικά το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ που θα έχει υλοποιηθεί στη χώρα μας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθεί ο ΦΠΑ φτάνει τα 870 εκατ. ευρώ.

Το UFBB είναι το δεύτερο έργο που ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στο επίπεδο ενίσχυσης της αξιοποίησης των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε εγκριθεί ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε όσους αποφασίζουν στην Ελλάδα να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους από χάλκινες σε συνδέσεις οπτικών ινών. Σε κάθε ενδιαφερόμενο δίδεται ενίσχυση 360 ευρώ για δύο έτη προκειμένου να αξιοποιήσουν αμιγείς συνδέσεις οπτικών ινών.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *