Aπό χθες το βράδυ των εκλογών είναι ήδη γνωστό ότι έχουμε εκ νέου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει σειρά “φλεγόντων” ζητημάτων όπως αγρότες και κτηνοτρόφους στο εσωτερικό, προσφυγικό και λαθρομεταναστευτικό που κοντεύουν να “βουλιάξουν” την χώρα, και φυσικά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.Σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προχώρησε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, τονίζοντας ότι “Τώρα αρχίζει η ανηφόρα και είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά και πάλι στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου μας”.
Φυσικά ελάφρυνση των αγροτών θα σημάνει αυτόματα επιβάρυνση όλων των υπολοίπων, διότι έτσι λειτουργεί το σύστημα των ισοδυνάμων μέτρων. Ότι χάνεται από μια φορολόγηση σε έναν οικονομικό κλάδο θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη σε άλλον κλάδο.
Επανέλαβε πως οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιό τους, “για το καλό της χώρας”, αλλά σημείωσε πως “αν αυτά που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο εφαρμοστούν δεν θα μείνει ούτε ένας γεωργός και κτηνοτρόφος, τη στιγμή που όλοι φωνάζουν ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”.
Προφανώς όμως αυτός είναι και ο στόχος των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν θα επιθυμούσαν μια Ελλάδα διατροφικώς αυτάρκη και εξαγωγική αγροτική δύναμη,διότι τότε δεν θα ήταν εκβιάσιμη, και θα χτυπούσε τις δικές τους αγροτικές παραγωγές.
Για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, προκειμένου να τεθούν “τα βάρη που μπορούμε να σηκώσουμε για να είμαστε βιώσιμοι”, και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς όλοι θυμούνται παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, και την δυνατότητά τους να “κοψουν” εθνικές οδούς, που να δημιουργήσουν προβλήματα στις μεταφορές και τις μετακινήσεις.
Σημειώνεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίασης του δ.σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων.
Το προσφυγικό και το λαθρομεταναστευτικό δεν μπορούν να περιμένουν και θεωρούνται υψίστης προτεραιότητας.
Καθώς πλέον οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι έχουν “ξεχειλίσει” σε όλη την ΕΕ το πρόβλημα πλέον έπαυσε να είναι ελληνικό και έγινε ευρωπαϊκό με συνέπεια η ίδια η Κομισιόν να κάνει λόγο για κάποιου έιδους ” διευκόλυνση” της Αθήνας με ότι και αν σημαίνει αυτό (μάλλον θα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση-δανειοδότηση της χώρας).
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στην Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Το γεγονός οτι οι όποιες παρεμβάσεις για το προσφυγικό σε οικονομικό επίπεδο το επόμενο τρίμηνο πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα -μέσα στον Οκτώβριο, και ουσιαστικά συμπίπτουν ίσως διευκολύνει την αρχική εκταμίευση της πρώτης δόσης. Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ασφυκτικά μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους Ευρωπαίους.
Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν τους σώζει τίποτα από τα προσφυγικά και λαθρομεταναστευτικά “κύματα”, και το μόνο ανάχωμα είναι η Ελλάδα, με τα οικονομικά προβλήματα που οι ίδιοι της δημιούργησαν και θέλουν να έχει.
Το επόμενο κύμα προαπαιτούμενων είναι έτοιμο να περάσει άμεσα από την Βουλή (ο Θεός να βάλει το χέρι του στο τι μας περιμένει) και θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση στην καλύτερη περίπτωση μόλις 3 δισ. ευρώ. Το επίπεδο παροχών στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα ξεπερνά το ενα δισ. ευρώ.
Το επόμενο “καυτό” ζήτημα είναι αυτό του χρέους καθώς το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο και την χρηματοδότησή του έχει απαιτήσει μια καθαρή απόφαση η οποία θα καταλήγει και στην ονομαστική απομείωσή του, το οποίο όμως η ΕΕ το έχει αποκλείσει επιτρέποντας μόνο μια επιμύκηνση (κάτι που φυσικά δεν είναι αρκετό).
Φαίνεται όμως ότι ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ τους αφού το ΔΝΤ άρχισε να επισημοποιεί την αλλαγή κριτηρίων ως προς το πότε το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο, νομιμοποιώντας την μετακίνηση του κριτηρίου βιωσιμότητας από το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο ύψος του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Δηλαδή αλλάζει από μόνο του τα κριτήρια, ώστε να μπορεί να συναντηθεί με το Βερολίνο κάπου στη “μέση” της διαδρομής.
Ήδη το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει οτι ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας το ύψος αυτό θα μπορούσε να είναι από 12% έως και 15% του ΑΕΠ και άμεσα η Α.Μέρκελ ξεκίνησε να κάνει αναφορές στις καινούριες “σκέψεις” του ΔΝΤ κάτι που φανερώνει ότι υπάρχει ένα είδος συντονισμού, και μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η αλλαγή θεώρησης της βιωσιμότητας ενός χρέους.
Η επόμενη ημέρα για την νέα κυβέρνηση θα είναι όχι δύσκολη,αλλά αφόρητη. Τώρα πια όμως δεν θα έχει καμια περιοδο “χάριτος” από τους πολίτες. Όσο εύκολα την ανέδειξαν τόσο εύκολα θα την καταβυθίσουν εάν δεν βγάλει κυριολεκτικά όμως, “λαγούς από το καπέλο”.
pronews.gr