Πότε, άραγε, οι πρόγονοί μας εποίκισαν τον κόσμο αφήνοντας πίσω την Αφρική; Το θέμα της αφρικανικής μετανάστευσης του σύγχρονου ανθρώπου ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα, χάρη σε τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Οι δύο μελέτες αναφέρονται σε μία έξοδο από την Αφρική, η οποία κατά πάσα πιθανότητα κατέληξε στην εμφάνιση των σύγχρονων πληθυσμών στην Ασία, την Ευρώπη και αλλού. Ωστόσο, μία τρίτη μελέτη ανιχνεύει την ύπαρξη ανθρώπινου γενετικού υλικού που προέρχεται από ένα αρχαιότερο μεταναστευτικό κύμα από την Αφρική. Κι οι τρεις μελέτες, αξίζει να σημειωθεί, βασίστηκαν στα δεδομένα από 280 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά οι επιστήμονες δεν συμφωνούν απόλυτα για τη σημασία τους. «Η έρευνα προσθέτει σημαντικά στοιχεία στο παζλ της ανθρώπινης ιστορίας», γράφουν στο κύριο άρθρο που συνοδεύει τις μελέτες η Σερένα Τούτσι και ο Τσόσουα Ακέι της Εδρας Επιστημών Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι «πληθώρα συναρπαστικών ερωτημάτων παραμένει και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας για να ιχνηλατήσουμε τα πρώτα βήματα του ανθρώπου καθώς ερευνούσε και δημιουργούσε αποικίες σε όλο τον κόσμο».
Οι δύο πρώτες μελέτες δέχονται ότι όλοι οι μη αφρικανικοί πληθυσμοί προήλθαν από μία αφρικανική έξοδο, αλλά οι επιστήμονες δεν συμφωνούν στο τι συνέβη μετά. Μία ομάδα υποστηρίζει ότι μετά την Εξοδο από την Αφρική, πριν από 72 χιλιάδες χρόνια, οι σύγχρονοι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κινήθηκε βόρεια προς την Ευρασία και η άλλη ανατολικά προς την Αυστραλασία. Μία άλλη ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι υπήρξε μεν μία ενιαία αφρικανική Eξοδος, αλλά η ομάδα διασπάστηκε αργότερα σε δυτικούς και ανατολικούς Ευρωασιάτες.
Ομως, μία τρίτη ομάδα επιστημόνων, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πιστεύει ότι η Εξοδος από την Αφρική έγινε κατά κύματα. Για να αποδείξει την ορθότητα της προσέγγισής της, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τουλάχιστον το 2% των κατοίκων της Παπούας – Νέας Γουινέας προέρχεται από μία «αρχέγονη και εν πολλοίς αφανισμένη» ομάδα σύγχρονων ανθρώπων που διαχωρίστηκαν από τους Αφρικανούς, νωρίτερα από ό,τι οι Ευρασιάτες, πριν από 120 χιλιάδες χρόνια. Το αρχαίο DNA μπορεί να διατηρήθηκε στους κατοίκους της Νέας Παπούας – Νέας Γουινέας επειδή κάποιος θαλασσινός δίαυλος, που χώριζε την Ασία με την Αυστραλασία, δεν πάγωσε την εποχή των παγετώνων απομονώνοντας τον πληθυσμό, ενώ οι υπόλοιποι αντάλλασσαν τα γονίδια τους πιο ελεύθερα.
Use Facebook to Comment on this Post