xOrisOria News

Προαναγγέλλει έρευνες ο Ερντογάν

«Δεν είναι πλέον νομικά δυνατό να διεξάγονται δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης ή να περάσει αγωγός χωρίς την έγκριση και των δύο χωρών στην περιοχή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον ακριβή τόπο και χρόνο των σεισμικών ερευνών που προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να προσδιορίσει η Αθήνα, η οποία ήλθε αντιμέτωπη χθες με ακόμα ένα βήμα ρητορικής κλιμάκωσης, απόλυτα συνδεδεμένο με τις επιπτώσεις του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν Aγκυρα και Τρίπολη. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με αφορμή τον απολογισμό του 2019, ο κ. Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «υπογράψαμε το μνημόνιο με τη Λιβύη για τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Δεν είναι πλέον νομικά δυνατό να διεξάγονται δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης ή να περάσει αγωγός χωρίς την έγκριση και των δύο χωρών στην περιοχή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης». Και πρόσθεσε ότι «το 2020 θα χορηγήσουμε άδειες σε αυτές τις περιοχές και θα αρχίσουμε αμέσως τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. Μετά τις μελέτες αδειοδότησης, το πλοίο σεισμικών ερευνών “Ορούτς Ρέις” θα είναι το πρώτο που θα διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή».

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε τη θεωρία των «Γκρίζων Ζωνών», λέγοντας (CNN Turk) ότι «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948». Και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως αυτή στο Καρντάκ (σ.σ. Ιμια)». Η Αθήνα αντέδρασε στις δηλώσεις των κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γεννηματάς.

Το «Ορούτς Ρέις»

Το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ερντογάν έχει αναλάβει αποστολή για σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 10 Απριλίου. Εκτιμάται ότι πιθανή ενεργοποίησή του στην περιοχή που οριοθετήθηκε με το τουρκολιβυκό σύμφωνο της 27ης Νοεμβρίου και εκτείνεται από τα νότια του Καστελλόριζου στα ανατολικά των Δωδεκανήσων και στα νότια της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί μετά εκείνη την ημερομηνία. Βέβαια χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι θα είναι δυνατόν να αρχίσουν οι έρευνες από τη στιγμή που το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης καταχωρισθεί στον ΟΗΕ, κάτι που έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει. «Μόλις ολοκληρωθεί (σ.σ. η διαδικασία καταχώρισης) θα προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις στην περιοχή. Εχουμε μια διαδικασία που αφορά τον κανονισμό για το πετρέλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο εάν οι διεθνείς πρωταγωνιστές και εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα καθίσουν και θα συζητήσουν», ανέφερε ο κ. Ντονμέζ (Αναντολού). Τέλος, και χθες σημειώθηκε μπαράζ 78 παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, οκτώ εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν, ακόμα, πάνω από τα νησιά Κίναρος, Οινούσσες και Παναγιά.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post