Στο επόμενο, αναμενόμενο και ανησυχητικό βήμα κλιμάκωσης της έντασης προχώρησε, ρητορικά τουλάχιστον, η Aγκυρα, μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, καθώς προαναγγέλθηκαν έρευνες εντός των ζωνών που προκύπτουν από αυτό. Εν ολίγοις η Αγκυρα προανήγγειλε έρευνες σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν και ελληνικά συμφέροντα και βρίσκονται διάσπαρτες από τα νότια της Ρόδου έως τα νότια της Κρήτης, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Παράλληλα, η Λευκωσία προχώρησε στο πρώτο βήμα για εκκίνηση διαδικασίας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της από την Τουρκία.
Η ρηματική διακοίνωση εστάλη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με φαξ, καθώς οι Τούρκοι αρνήθηκαν να την παραλάβουν ιδιοχείρως. Σκοπός της Λευκωσίας είναι να καταγραφεί η κυπριακή πρόθεση για επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία από ένα διεθνές δικαστήριο, ανεξαρτήτως του ότι η Aγκυρα δεν το αναγνωρίζει. Xθες, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι «όπως και σε άλλες περιοχές, οι εταιρείες στις οποίες θα παραχωρήσουμε άδειες θα αρχίσουν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έρευνες παραγωγής στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας εντός πλαισίου αυτής της συμφωνίας». Λίγο προτού κάνει αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα τεθεί σε ισχύ όταν ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών. Η Aγκυρα ήδη προετοιμάζεται για την ψήφιση, καθώς το μνημόνιο έχει ήδη εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Χθες, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ενημέρωσε την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με το «μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο».
Η Κομισιόν διά εκπροσώπου της χθες ετέθη υπέρ των ελληνικών θέσεων και, μάλιστα, ζήτησε την κοινοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Το διμερές “μνημόνιο συνεννόησης” μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, της 27ης Νοεμβρίου 2019, για τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί στην Ε.Ε. χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ενώ επισήμανε ότι «η Ε.Ε. είναι απολύτως αλληλέγγυα με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου». Τη δημόσια στήριξή του στην Αθήνα παρείχε από το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των μελών του ΝΑΤΟ συνεπάγονται τον σεβασμό της κυριαρχίας των συμμάχων. Θέλω να υποστηρίξω με μεγάλη σαφήνεια τους προβληματισμούς της Ελλάδας ως προς τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας», είπε ο κ. Μακρόν. Πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα «εντός των θαλασσίων ζωνών της και αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να παραβιαστούν αυτά τα δικαιώματα» εκδήλωσε χθες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ εκφράζεται ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και υπογραμμίζεται ότι το Ισραήλ «αποδίδει μεγάλη σημασία στην εταιρική σχέση του με την Ελλάδα».
Έντυπηkathimerini.gr
Use Facebook to Comment on this Post