Προειδοποιητικές βολές θεσμών για α΄ κατοικία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το «πόκερ» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη κλιμακώνεται ενόψει του Euroworking Group της Δευτέρας. Η κυβερνητική διαρροή χθες το πρωί περί κατάθεσης ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας την Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών, που ακούστηκε σαν απειλή μονομερούς ενέργειας, αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, αλλά και έμμεσες προειδοποιήσεις από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφεραν χθες οι πληροφορίες, η κυβέρνηση ρισκάρει μια αρνητική απόφαση του Eurogroup, στις 5 Απριλίου, για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Και ναι μεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να μην έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο ποσό, όπως όταν η χώρα ήταν σε μνημόνιο και περίμενε τη δόση για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές θα είναι αρνητικό. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο θα περάσει από δύο ακόμη δοκιμασίες: 1. Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία οφείλει να συμβουλευτεί η Ελλάδα (και η οποία, παρεμπιπτόντως, κινείται σε αυστηρή γραμμή) και 2. Της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπου ίσως τεθεί θέμα κρατικής ενίσχυσης, εξαιτίας του νέου νόμου. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα δοθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των δανείων έως το 2022 (περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Από δημοσιονομικής πλευράς, το κόστος θεωρείται ανεκτό, αλλά το θέμα της πιθανής κρατικής ενίσχυσης είναι ανοικτό.

Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου την Παρασκευή, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παρέμενε και χθες μεγάλη και η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα βρισκόταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ. Ο κ. Κοστέλο συναντήθηκε με κοινωνικούς εταίρους και όχι υπουργούς, και δεν βρέθηκε καν στο ίδιο πάνελ με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκο, καθώς ο τελευταίος ακύρωσε τελικά τη συμμετοχή του στο συνέδριο.

Φαίνεται, πάντως, πως στις Bρυξέλλες περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, διατηρώντας κάποιες ελπίδες να επιτευχθεί συμβιβασμός, αν όχι εξαρχής, τουλάχιστον στη συνέχεια, στη βάση της δευτερογενούς νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, εφόσον το περιεχόμενό του είναι αρκετά αόριστο, ίσως επιτρέπει να τεθούν αργότερα οι περιορισμοί (π.χ. ως προς τα όρια επιλεξιμότητας) που επιθυμούν οι Bρυξέλλες, στο πλαίσιο των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν για την εφαρμογή του. Είναι πιθανό, εξάλλου, η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί και να επιτευχθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή, όταν θα έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα, την 1η Απριλίου, καθώς το νομοσχέδιο πιθανώς δεν θα έχει ακόμη ψηφιστεί.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές χθες κάθε άλλο παρά απέκλειαν μια μονομερή ενέργεια. Το μήνυμα που έστελνε η κυβέρνηση ήταν ότι δεν μπορεί, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, να μην προστατεύσει την πρώτη κατοικία και να εμφανιστεί πως υποχωρεί έναντι των θεσμών σε κάτι τόσο κομβικό. Εξ ου και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σενάριο της μονομερούς ενέργειας είχε πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι. Εξάλλου, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν θα ήθελε να δημιουργήσει μείζον θέμα με την Αθήνα, ρίχνοντας περαιτέρω νερό στον μύλο αντιευρωπαϊκών και αντισυστημικών δυνάμεων, ενόψει ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ηρώδου Αττικού εμφανίζονται αποφασισμένοι, ακόμα και αν δεν υπάρξει πλήρης ταύτιση απόψεων, να προχωρήσουν –έπειτα από καιρό, είναι η αλήθεια– σε μια μονομερή ενέργεια. Στο επιχείρημα, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες και επομένως δεν έχει νόημα να διαφωνούν οι θεσμοί, ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας χθες στην «Κ», εξέφραζε κατηγορηματική αντίθεση. Η πηγή υποστήριζε ότι οι τράπεζες μπορεί να εξυπηρετούνται από προβλέψεις της κυβερνητικής ρύθμισης, όπως η επιδότηση των δανείων, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενδιαφέρονται και για άλλα θέματα, όπως η αποκατάσταση μιας κουλτούρας συνεπών πληρωμών. Η ίδια πηγή, εξάλλου, εκτιμούσε χθες ότι οι πιθανότητες για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου είναι μάλλον περισσότερες από αυτές για αποτυχία.

«Εχουμε δρόμο»

Εξάλλου, ο κ. Κοστέλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο, είπε ότι «δουλεύουμε με προοπτική να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, είμαστε αισιόδοξοι, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο». Οπως εξήγησε, η ρύθμιση έχει πολλές επιμέρους παραμέτρους και συγκεκριμένα την προστασία των ευαίσθητων νοικοκυριών, τις τράπεζες και τη δημοσιονομική διάσταση, αφού τα δάνεια θα επιδοτούνται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, και επομένως έχει υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας. Eίναι ένα ανοικτό θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα δρομολογηθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *