Τα συστήματα υπολογιστών που ελέγχονται ασύρματα από τον εγκέφαλο αποτελούν ένα πολύ παλιό όραμα της επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όμως φαίνεται να οδεύει στο να γίνει πραγματικότητα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, μετά από πάνω από δέκα χρόνια δουλειάς, ερευνητές του Brown University και της Blackrock Microsystems προέβησαν στην εμπορευματοποίηση μιας ασύρματης συσκευής η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στο κρανίο ενός ανθρώπου και να μεταδίδει μέσω ραδιοκυμάτων εντολές που συλλέγονται από εγκεφαλικό εμφύτευμα.
Σύμφωνα με τη Blackrock, θα ζητηθεί έγκριση για το σύστημα από την US Food and Drug Administraion, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση νοητικού τηλεχειρισμού σε εθελοντές, πιθανώς εντός του έτους.
Η συσκευή αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία, υπό την ονομασία BrainGate, που εδρεύει στο Brown και ήταν μεταξύ των πρώτων που τοποθέτησαν εμφυτεύματα σε εγκεφάλους παραλύτων, δείχνοντας ότι ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από νευρώνες μέσα στον φλοιό μπορούν να καταγραφούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο μιας αναπηρικής καρέκλας ή ενός ρομποτικού βραχίονα.
Σημαντικό εμπόδιο σε αυτά τα πειράματα είναι το ότι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το προσθετικό με τη συνδρομή βοηθών εργαστηρίου, με τα εγκεφαλικά σήματα να μεταδίδονται μέσω καλωδίου. «Η οικιακή χρήση είναι αδιανόητη όταν είσαι συνδεδεμένος με μια μάζα ηλεκτρονικών» αναφέρει ο Άρτο Νουρμίκο, καθηγητής μηχανολογίας του Brown που ηγήθηκε του σχεδιασμού και της κατασκευής του συστήματος.
Το νέο interface απαλλάσσεται από όλα αυτά, επεξεργαζόμενο εγκεφαλικά δεδομένα μέσα σε μια πολύ μικρών διαστάσεων συσκευή η οποία εφάπτεται στο κρανίο και συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω ηλεκτροδίων. Τα δεδομένα μεταδίδονται από εκεί , έξω από τον εγκέφαλο, στα 48 megabits ανά δευτερόλεπτο. Οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι μόλις 30 milliwatt και παρέχονται από μπαταρία.
Η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη την πώληση της συσκευής, υπό την ονομασία Cereplex-W, σε εργαστήρια που δουλεύουν με πρωτεύοντα θηλαστικά, στην τιμή των 15.000 δολαρίων.
naftemporiki.gr
Use Facebook to Comment on this Post