Το ισχυρότερο όπλο που έχει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση…
Τα παρακάτω συμπτώματα είναι αυτά που έχουν συνδεθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα με τον καρκίνο, αφορούν κυρίως στους άνδρες και καλό είναι να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι εντελώς αθώα, μπορεί όμως να σας χτυπάνε το καμπανάκι για κάτι πολύ σοβαρότερο.
Δυσκολία στην κατάποση
Η επίμονη δυσκολία στην κατάποση πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να συνδέεται με καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Η ανάγκη αυτή γίνεται επείγουσα αν συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή εμετούς.
Πρόβλημα στην ούρηση
Πολλοί άντρες, κυρίως μεγαλώνοντας, έχουν προβλήματα στην ούρηση όπως συχνοουρία ειδικά τη νύχτα, απώλεια ούρων, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης ή αδύναμη ροή.
Συνήθως για αυτά τα προβλήματα φταίει ο προστάτης και είναι συνηθισμένα μετά τα 50. Η επίσκεψη στο γιατρό και μια αιματολογική εξέταση (εξέταση PSA) θα δείξει αν πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο.
Αλλαγές στους όρχεις
Σε οποιαδήποτε ηλικία, κάθε αλλαγή στην υφή, την αίσθηση ή την εμφάνιση των όρχεων θα πρέπει να εκτιμηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό σας.
Σε αντίθεση με τον καρκίνο του προστάτη ο οποίος έχει γενικά αργή εξέλιξη, ο καρκίνος των όρχεων είναι επιθετικός και δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στο γιατρό σας.
Οι καούρες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου. Αν δεν υποχωρούν με αλλαγές στη διατροφή σας και αν συνοδεύονται από δυσκολία στην κατάποση, απώλεια βάρους ή εμετούς, ζητήστε χωρίς καθυστέρηση τη συμβουλή του γιατρού σας.
Αλλαγές στους μαστούς
Το 1% όλων των καρκίνων του μαστού αφορά άντρες και η εξέλιξη συνήθως είναι δύσκολη αφού πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που δεν έχουν μάθει οι άντρες να προσέχουν.
Επειδή όμως συμβαίνει, ελέγχετε τακτικά τους μαστούς σας για οποιαδήποτε αλλαγή ή κάποιο ογκίδιο και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό.
Πολλές μορφές καρκίνου προκαλούν μια έντονη αίσθηση κόπωσης που δεν βελτιώνεται όσο κι αν ξεκουράζεστε. Ειδικά αν κοιμάστε ικανοποιητικά και εν τούτοις ξυπνάτε κουρασμένοι, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Use Facebook to Comment on this Post