Το 2013, η πρώτης περίπτωση προέκυψε στην Μεγάλη Βρετανία, όταν βρέθηκε μία γυναίκα να έχει σκουλήκια στον εγκέφαλό της. Μάλιστα το σκουλήκι είχε μετακινηθεί από την μία άκρη του εγκεφάλου στην άλλη, κάτι που ελάχιστα παράσιτα φαίνεται να κάνουν.
Ένα είδος, γνωστό και ως Spirometra Erinaceieuropaei, είναι πολύ συνηθισμένο σε χώρες όπως Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Κίνα.
Η μόλυνση από Spirometra Erinaceieuropaei είναι γνωστή και ως sparganosis και συχνά προέρχεται από γάτες και σκύλους, όπου το σκουλήκι μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και τα 1,5 μέτρα. Είναι κάτι που κανείς δεν θα ήθελε να συναντήσει στο δρόμο.
Αφού δεν τρώμε γάτες ή σκύλους, το παράσιτο δεν θα μπορούσε να μας ακουμπήσει εάν υπήρχε μόνο σ’αυτά τα ζώα. Υπάρχει όμως άλλο ένα ζώο που μπορεί να φιλοξενεί σκουλήκια και μας είναι πολύ οικείο – το γουρούνι.
Μπορεί να μολυνθεί από αυτό το παράσιτο με πολλούς τρόπους, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:
Μόνο τρία είδη σκουληκιών όμως μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό γίνεται αφού βρουν πρόσβαση στο νευρικό σύστημα και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι πολύ άσχημα.
Αυτή η φωτογραφία δείχνει τα αποτελέσματα του Taenia Solium, που όπως και το Spirometra Erinaceieuropaei, κατοικεί σε μυς των γουρουνιών.
Ειδικοί υπολογίζουν πως περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν προσβληθεί από παράσιτα στον εγκέφαλο.
Δεν είναι και παράξενο, αν σκεφτεί κανείς με τι διαβολικούς τρόπους εκτρέφονται. Μήπως τελικά είναι καλύτερο να γίνουμε χορτοφάγοι;