Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη του φορέα ελέγχου τροφίμων της Βρετανίας (FSA) διαπιστώθηκε ότι το 20% των συμμετεχόντων αρρώστησε μετά από ύπαιθρο ψήσιμο, λόγω σοβαρών λαθών στη υγιεινή και στους κανόνες ασφαλείας.
Έτσι λοιπόν η FSA εξέδωσε οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του κρέατος ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του καναλωτή:
– Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά και δεν πρέπει να έχει χυμούς.
– Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.
– Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται διότι διασπείρει μικρόβια.
Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο, που συνηθίζεται από την κατανάλωση ωμού κρέατος, προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.