Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας συμπολίτης μας που δέχθηκε δάγκωμα από φίνα, ένας γητευτής φιδιών, ένας γιατρός-φυσιολάτρης-φωτογράφος και μια φίνα;
Απλό. Αποτελούν τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ ενός μίνι ντοκιμαντέρ που σκοπό έχει να προσφέρει ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση στο θέμα της κυπριακής οχιάς (φίνας). Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας δαγκώσει, τι δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τυχόν περιπέτειες;
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του, είχε ο γητευτής φιδιών και ιδιοκτήτης του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου, Γιάννης Αγγελή, ο οποίος μαζί με τον γιατρό (στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου) Μάριο Θεοδώρου αλλά και με τη συμβολή του Αλέξη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό της Πάφου μετά από δάγκωμα φίνας, έφτιαξε ένα πολύ διαφωτιστικό μίνι ντοκιμαντέρ αναφορικά με την φίνα και το δάγκωμα από φίδια.
Ρόλο γκεστ σταρ στο βίντεο είχε και μια φίνα, η οποία όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιάννης που την κρατά, «το φίδι εάν δεν νοιώσει απειλή δεν πρόκειται να μου κάνει ζημιά ή να με δαγκώσει».
Πέραν από τα πολύ ενδιαφέροντα που θα δείτε και θα ακούσετε στο βίντεο, σύμφωνα με τον Γιάννη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως, η φίνα δεν επιτίθεται σε καμιά περίπτωση αν δεν νοιώσει κίνδυνο. Εξ ου και το χαρακτηριστικό σφύριγμα που κάνει, απλά και μόνο για να μας προειδοποιήσει ότι είναι εκεί έτσι ώστε να μην κοντέψουμε. Έχετε επίσης υπόψη ότι η τυχόν εκτίναξη που θα κάνει, εάν νοιώσει απειλή, δεν ξεπερνάει το 1/3 το συνολικού μήκους της. Δηλαδή, εάν είναι 1,5 μέτρο, θα πεταχτεί μόνο μισό μέτρο και όχι περισσότερο. Οπότε, αν την δούμε, κρατάμε απόσταση ασφαλείας και περιμένουμε να φύγει. Και όχι, δεν θα μας κυνηγήσει, όπως κάποιοι ίσως νομίζουν.
Use Facebook to Comment on this Post